Dieta Colon Iritabil

Tratamentul prin dieta al sindromului de colon iritabil

Prima directie in care se indreapta atitudinea terapeutica in sindromul de colon iritabil este dieta. Fiecare bolnav cu colon iritabil este unic in felul sau. Astfel ca, regimul alimentar trebuie personalizat pentru ca dieta care ii face bine unui bolnav s-ar putea sa-i produca neplaceri altuia. De asemenea, consumarea aceluiasi aliment uneori poate determina probleme digestive iar alteori nu. Astfel, un regim alimentar foarte strict este inutil. Totusi, se recomanda identificarea de catre bolnav a alimentelor care ii provoaca simptomele si evitarea consumului acestora.
Regimul alimentar variaza si in functie de simptomatologia care predomina: diaree, constipatie sau alternanta diaree constipatie. Se recomanda reducerea consumului sau eliminarea din dieta a alimentelor care produc diareea, inclusiv cafeaua si alcoolul, a alimentelor bogate in grasimi, a alimentelor care produc gaze (fasolea, varza, broccoli) precum si a indulcitorilor artificiali pe baza de sorbitol (folositi in producerea bomboanelor si a gumei de mestecat fara zahar).
Pentru combaterea constipatiei se recomanda consumul crescut de fibre si de lichide, cat si program de exercitii fizice. Trebuie tinut un jurnal in care sa fie cuprinse meniurile zilnice si simptomele care apar dupa mese. Se recomanda ca mesele sa fie luate intr-un mediu linistit si relaxant.
Bineinteles ca se va reduce sau suprima fumatul si consumul de alcool.
Tratamentul medicamentos tine cont de simptomatologia dominanta. In cazul sindromului cu predominanta diareei se vor administra agenti antidiareici iar in cazul constipatiei vor fi utilizate laxative si medicamente prokinetice alaturi de regimul bogat in fibre (cereale, tarate de grau).