Vanataile

Vanataile sunt leziuni traumatica a tesuturilor moi care apare in urma ruperii capilarelor si pierderea de sange. La nivelul tegumentelor, vanataia poate fi vazuta ca o decolorare rosie-purpurie care nu dispare cand este presata. Poate fi uneori asociata cu o zona putin marita de volum temporar in piele. Cand vanataia paleste, devine verzuie si apoi maro pe masura ce corpul metabolizeaza celulele sangelui si pigmentul bilirubinic revarsat in piele. O vanataie este cel mai bine tratata prin aplicarea locala de gheata imediat dupa traumatism.

Daca va apar foarte usor vanata si nici macar nu va puteti aminti ce le-a provocat, este posibil ca suferiti de fragilitatea capilarelor. Dupa toate probabilitatile, observati uneori vanatai pe gingii in timpul spalarii pe dinti si va deranjeaza in mod frecvent epistaxisul, fara cauze evidente. Puteti sa nu acordati atentie deosebita acestor simptome, insa trebuie sa stiti ca ele sunt provocate, de regula, de particularitatile alimentatiei dumneavoastra.

Hemoragia poate aparea ca o consecinta a faptului ca vasele sangvine mici, asa-numitele capilare care impanzesc gingiile, devin atat de slabe, incat cea mai mica trauma provocata de periuta de dinti sau cea mai mica lovitura cauzeaza deteriorarea lor. Aceasta reducere a rezistentei capilarelor este cauzata de degradarea colagenului, proteina conjunctiva din care sunt formati peretii capilarelor. Rezistenta redusa a colagenului la rupere, inconsistenta structurii lui reprezinta o consecinta directa a alimentatiei incomplete.

Urmatoarele afectiuni si boli sunt cateva dintre posibilele cauze ale aparitiei vanatailor. Este foarte probabil sa existe si alte cauze posibile, astfel incat este recomandabil sa va adresati medicului dumneavoastra si sa discutati despre aceste simptome.
-ciroza, sindrom Marfan, boli ale maduvei osoase
-imbatrinirea, hemofilia, boli hepatice, trombocitopenii
-medicamente (aspirina, prednison, boala Von Willebrand.