Vezica hiperactiva

Vezica hiperactiva se datoreaza contractiilor spastice involuntare ale muschiului detrusor al vezicii urinare. In mod normal, detrusorul se contracta doar cand vezica este plina ca urmare a impulsurilor primite de la presoreceptorii din peretele sau, insa in cazul existentei unei vezici hiperactive, contractiile sunt declansate chiar si de prezenta a mici cantitati de urina. Din acest motiv, pacientul va urina foarte frecvent, de multe ori senzatia de mictiune aparand in momente nepotrivite.

Din momentul in care mictiunea a fost initiata, actul in sine devine reflex si nu mai poate fi controlat. Sistemul nervos preia controlul acestuia si va trimite detrusorului impulsuri ce ii vor intensifica de fapt contractiile. Presiunea intravezicala creste, urina se va evacua, iar muschiul se va mentine contractat pana la golirea completa. Acest proces apare si se desfasoara in cateva secunde, iar uneori pacientul nu are timp sa ajunga la toaleta. In aceasta situatie apare incontinenta urinara prin vezica hiperactiva. Din acest motiv vezica hiperactiva este o afectiune ce interfera in mod constant cu activitatile zilnice ale pacientului, creiandu-i o stare permanenta de disconfort si alterandu-i calitatea vietii sociale si activitatea sexuala.

Simptomele vezicii hiperactive pot varia in intensitate si pot include:

 • Senzatie spontana, puternica, brusca de a urina
 • Pierderea involuntara de urina imediat dupa o nevoie urgenta de a urina
 • Urinari frecvente, de obicei, de opt sau de mai multe ori in 24 de ore
 • Trezirea din somnul nocturn de doua sau mai multe ori, pentru a urina (nicturie)

Urmatoarele afectiuni si boli sunt cateva dintre posibilele cauze de vezica hiperactiva. Este foarte probabil sa existe si alte cauze posibile, astfel incat este recomandabil sa va adresati medicului dumneavoastra si sa discutati despre aceste simptome.

 • Tulburari neurologice, cum ar fi boala Parkinson, accidente vasculare cerebrale si a scleroza multipla, sunt asociate adesea cu o vezica hiperactiva.
 • Productie marita de urina,  posibil sa apara datorita unui aport mare de lichide, afectiuni renale sau diabet zaharat
 • Infectii acute ale tractului urinar, pot provoca simptome foarte asemanatoare cu o vezica hiperactiva
 • Anomalii ale vezicii urinare, cum ar fi tumori sau calculi vezicali
 • Factori care impiedica fluxul urinar – tumora extinsa de prostata, constipatie sau interventii medicale anterioare pentru a trata alte forme de incontinenta
 • Consumul excesiv de cofeina sau alcool
 • Medicamente care determina o crestere rapida a producţiei de urina sau solicita o mare cantitate de fluide pentru a fi administrare.

Un comentariu la „Vezica hiperactiva

 • 28/05/2011 la 11:59
  Permalink

  si eu am aceasta problema de vreo 3 ani.am luat tot felul de medicamente dar fara nici un efect.
  acum am inceput sa beau ceai de galbenele si ma simt ca noua,adica mi a disparut aceasta problema.imi poate explica si mie cineva de ce?eu stiam ca ceaiul de galbenele trateaza ficatul.este posibil sa am vreo afectiune a ficatului?si de aici sa fie vezica hiperactiva?

Comentariile sunt închise.