Dictionar medicamente litera C

Clorfeniramin

Compozitie clorfeniramin

Clorfeniramin

Un comprimat contine: 4 mg maleat de clorfeniramin si excipienti: lactoza, celuloza microcristalina, amidon de porumb, stearat de magneziu, q.s. pentru un comprimat.

Actiune terapeutica clorfeniramin

Clorfeniramin este un antihistaminic H1 al carui efect se datoreaza inhibarii competitive a receptorilor histaminici H1 . De asemenea prezinta un efect sedativ slab in doze uzuale (histaminergic si adrenolitic central); un efect anticolinergic moderat (mai accentuat la persoanele in varsta) care se afla la originea efectelor indezirabile periferice. Clorfeniramin este absorbit bine dupa administrare orala. Durata de actiune este cuprinsa intre 4-8 ore. Timpul de injumatatire in plasma este de 12-16 ore. Circula legat de proteinele plasmatice in proportie de 72%. Se metabolizeaza hepatic si se elimina sub forma de metaboliti, in principal, pe cale renala intr-un interval de 24 ore.

Indicatii clorfeniramin

In dermatologie: urticarie acuta si cronica, eczeme, dermatita atopica si de contact, prurit, eritem solar, intepaturi de insecte.
In medicina interna: boala serului, edem Quincke, migrena, colita mucoasa, alergii medicamentoase.
In oftalmologie: procese alergice oculare (conjunctivita foliculara cronica, blefaroconjunctivita cu eczema palpebrala, sclerita recidivanta).
In O.R.L.: rinita alergica, coriza de fan.

Mod de administrare clorfeniramin

Doza pentru adulti este de 2 – 4 mg (1/2 – 1 comprimat) de 3-4 ori pe zi. Doza pentru copii este de 0,35 mg/kg corp pe zi, divizate in patru prize.

Contraindicatii clorfeniramin

Hipersensibilitate la Clorfeniramin, insuficienta renala si hepatica avansata, stari depresive. Nu se recomanda la pacientii cu risc de retentie urinara legata de tulburari uretroprostatice. Nu se recomanda la pacientii cu risc de glaucom cu unghi inchis.

Precautii

In caz de persistenta sau agravare a simptomelor (greutate in respiratie, edeme, leziuni cutanate) sau semne asociate afectiunilor virale tratamentul trebuie reevaluat. Clorfeniraminul avand efect anticolinergic moderat trebuie folosit cu prudenta la pacientii cu presiune intraoculara crescuta, tulburari cardiovasculare, hipertensiune, la pacientii cu antecedent de astm bronsic. Trebuie utilizat cu precautie la copii si la pacientii in varsta.

Sarcina si alaptare

Nu este recomandata utilizarea Clorfeniraminului de catre femeile insarcinate si in perioada de alaptare.

Efecte asupra indemanarii de a conduce masina sau de a manipula utilaje

Nu se recomanda conducatorilor auto si celor a caror meserie necesita un simt perfect al echilibrului.