Gaze Intestinale
Gazele intestinale iau nastere in tractul digestiv ca parte naturala a procesului de digestie. Atunci cand inghititi alimente, adeseori inghititi o data cu ele si aer. Prea mult aer in sistemul digestiv poate duce la eructatii sau la eliminarea de gaze prin rect (flatulenta). O alta sursa de formare de gaz sunt reziduurile alimentare din colon. Bacteriile prezente in mod natural in colon incep sa fermenteze particulele nedigerate de mancare, producand gaze si balonare.
Este natural sa eliminati gaze sau sa simtiti un grad de disconfort datorat aerului sau formarii de gaze. Totusi, eructatiile prea frecnte, balonarea si
gazele pot fi o sursa persistenta de jena si disconfort.
Cauzele ingerarii unei cantitati mari de aer (aerofagie) sunt anxietatea, consumul de bauturi carbogazoase, precum si ingerarea prea rapida a alimentelor.
Spre deosebire de distensia abdominala, care reprezinta cresterea in volum a stomacului, balonarea este senzatia subiectiva de marire a stomacului, in stransa legatura cu senzatia de disconfort abdominal. Atat balonarea cat si distensia abdominala se pot datora cresterii cantitatii de gaze din abdomen, dar mai exista si alte cauze.
Cauzele gazelor intestinale:
- Boala celiaca
- Dispepsia
- Sindromul colonului iritabil
- Intoleranta la lactoza
- Grasimile si cerealele cu continut mare de amidon
- Ocluzie intestinala
- Insuficienta pancreatica