Semne si simptome hernie ombilicala
Principalul simptom al unei hernii ombilicale este o umflatura situata la nivelul ombilicului, de consistenta moale. Hernia ombilicala necomplicata nu este deobicei dureroasa.
Hernia ombilicala este deobicei prezenta la nastere, dar nu poate fi observata imediat. Hernia deobicei nu este vizibila atunci cand bontul ombilical se desprinde (la cateva zile pana la cateva saptamani dupa nastere).
Marimea herniei poate varia de la cativa milimetri la aproximativ 1 – 5 centimetri in diametru. Hernia ombilicala necomplicata poate fi impinsa inapoi in abdomen cu ajutorul degetului (este reductibila). Hernia devine mai evidenta cand copilul plange sau tuseste. Unele hernii ombilicale au o cantitate mare de piele care le acopera. Cu toate ca acestea nu sunt periculoase, ele atrag mai mult atentia decat alte hernii ombilicale din cauza aspectului lor neobisnuit.
Complicatiile herniilor ombilicale:
Hernia ombilicala rareori determina aparitia complicatiilor. Cand apar complicatii hernia ombilicala necesita interventia medicala de urgenta.
Incarcerarea herniei ombilicale. Continutul abdominal exteriorizat devine „captiv” si nu mai poate fi impins inapoi in interiorul abdomenului (hernia devine ireductibila). In acest caz, apar urmatoarele simptome: abdomen plin, destins, varsaturi, durere, stare de nervozitate, iritabilitate, roseata, febra.
Strangularea herniei ombilicale. Strangularea apare atunci cand fluxul de sange pentru continutul abdominal din hernie se intrerupe. Atunci cand un tesut nu reuseste sa primeasca suficient oxigen si substante nutritive, tesutul moare. In aceste cazuri abdomenul este destins si copiii pot prezenta varsaturi, greata, febra si durere abdominala. Strangularea este o complicatie extrem de rara a herniei ombilicala. In cazul herniei strangulate tegumentele supraiacente defectului sunt eritematoase (rosii) in tensiune, uneori cianotice (coloratia albastruie determinata de o scadere a concentratiei de oxigen in sange ).
- Ruptura herniei.
- Complicatiile cutanate ( afectarea pielii supraiacente defectului)