Dictionar medicamente litera M

Metoclopramid

Compozitie Metoclopramid

Un comprimat contine 10 mg clorhidrat de metoclopramida; o fiola de 2 ml contine 10 mg clorhidrat de metoclopramida.

Actiune terapeutica Metoclopramid

Antivomitiv prin actiune centrala (creste eliberarea de acetilcolina, antagonist al dopaminei), metoclopramida actioneaza direct asupra chemoreceptorilor zonei reflexogene adiacenta centrului vomei si diminueaza sensibilitatea nervilor viscerali ce transmit impulsurile de la intestin la centrul vomei. Produsul creste tonusul sfincterului inferior al esofagului, favorizeaza golirea stomacului prin stimularea peristaltismului gastric, marirea lumenului tubului digestiv (incepand cu antrul piloric si incheind cu ileonul terminal) si relaxarea sfincterului piloric.

Indicatii Metoclopramid

Greata si varsaturi: postoperator, in cazul bolii de iradiere sau provocate de medicamente; sughit, esofagita de reflux, staza gastrica, dispepsie, flatulenta, migrene; facilitarea tubajului duodenal si endoscopiei; examen radiologic gastrointestinal; anestezie in urgente (inclusiv in sarcina), in scopul evacuarii continutului gastric.

Doze si mod de administrare Metoclopramid

Adulti: 1/2-1 comprimat de 3-4 ori/zi. insituatiile acute se injecteaza intramuscular sau intravenos cate ofiola de 1-3 ori/zi, functie de situatie. Copii: 1/2 din doza adultului.

Contraindicatii Metoclopramid

Alergie la procaina, procainamida, metoclopramida; feocromocitom (risc de accidente hipertensive grave), hemoragie gastrointestinala, obstructie mecanica sau perforatie intestinala; diskinezie tardiva la pacienti aflati sub tratament cu neuroleptice.

Masuri de precautie Metoclopramid

Se evita sau se recomanda deosebita prudenta la administrarea in psihoze, epilepsie (intensifica si mareste frecventa crizelor) si in insuficienta renala sau hepatica, parkinsonism. Consumul de alcool este contraindicat in timpul administrarii de Metoclopramid. Sarcina si alaptare: nu se administreaza in sarcina si alaptare, doar in caz de urgenta (vezi Indicatii). Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini: se evita administrarea Metoclopramid la conducatorii auto si la persoanele cu profesii ce impun performante psihomotorii riguroase.

Reactii adverse Metoclopramid

Somnolenta, stare de oboseala, ameteli si uneori: cefalee, insomnie, agitatie, constipatie sau diaree, meteorism; fenomene extrapiramidale (indeosebi la copii si tineri): spasme faciale, miscari involuntare, torticolis, simptome care de regula cedeaza la intreruperea tratamentului; diskinezie tardiva in cazul unor cure prelungite; efecte endocrine: amenoree, galactoree, ginecomastie, hiperprolactinemie.