Vremea United States Of America, Ashburn United States Of America, Ashburn -1°C

Procto.ro – Ghid de sanatate si medicina

Regim alimentar in boala de reflux gastro-esofagian

Regim alimentar in boala de reflux gastro-esofagian
Iunie 12
00:29 2011

Boala de reflux gastro-esofagian nu se vindeca, dar simptomele sale pot fi atenuate prin diferite metode. Adoptarea unui regim si modificarea comportamentului alimentar dau in general rezultate bune. Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala sunt de asemenea eficiente. Antiacidele, de exemplu, au rolul de a reduce arsurile de stomac ocazionale. Totusi, utilizarea frecventa si pe termen lung de antiacide poate provoca efecte secundare, precum diareea si dereglarea absorbtiei de calciu si magneziu. De aceea, se recomanda consultarea medicului, care va prescrie un tratament adecvat. Medicamentele prescrise actioneaza fie asupra nivelului aciditatii gastrice, fie a presiunii sfincterului esofagian inferior. Luate in mod regulat, aceste medicamente contribuie la reducerea simptomelor in majoritatea cazurilor.

Alaturi de tratamentul medicamentos, persoanele care sufera de pirozis (arsuri de la stomac) sau de boala de reflux gastro-esofagian trebuie sa respecte unele masuri igieno-dietetice. Ei trebuie sa evite mesele abundente, luand mai multe pranzuri reduse cantitativ si sa manance incet, mestecand bine alimentele. Luarea mesei cu 2-3 ore inainte de culcare nu este recomandata, deoarece poate favoriza regurgitatia acida in timpul noptii. Din acelasi motiv, bolnavii sunt sfatuiti sa nu stea intinsi la mai putin de o ora dupa masa.

O conditie esentiala in regimul pentru refluxul gastro-esofagian este renuntarea la fumat. De asemenea, alcoolul, bauturile carbogazoase (apa minerala, sucuri acidulate, bere, sampanie), precum si cele prea calde sau prea reci nu sunt indicate.

Alimente recomandate in boala de reflux gastro-esofagian

Unele alimente au proprietatea de a creste presiunea sfincterului esofagian inferior. Acestea sunt alimentele bogate in proteine – carnea si pestele slab, laptele si produsele lactate degresate sau semi-degresate. Persoanele care sufera de pirozis sau de boala de reflux gastro-esofagian trebuie deci sa includa aceste alimente in regimul lor zilnic.

Carnea fara grasime – de vita, porc, sau pasare -pui sau curcan (fara piele), majoritatea tipurilor de peste proaspat sau congelat, sardelele sau conservele de peste in apa, branzeturile fara grasime (branza de vaci proaspata) si iaurturile care contin mai putin de 2% grasime – toate aceste produse sunt permise in regimul alimentar pentru boala de reflux gastro-esofagian.

Alimente nerecomandate in boala de reflux gastro-esofagian

Majoritatea alimentelor bogate in grasimi scad presiunea sfincterului esofagian si pot cauza regurgitatia acida. In plus, ele incetinesc digestia, favorizand acumularea sucurilor gastrice in stomac. Prin urmare, trebuie evitate prajelile, mezelurile, lactatele cu muta grasime, sosurile si carnea grasa.

Ciocolata contine mai multe substante care contribuie la relaxarea sfincterului esofagian: materii grase dar si derivati metilati ai xantinei, care se gasesc si in cafea, ceai si unele bauturi carbogazoase (Coca Cola).
Menta contine acizi volatili si are acelasi efect de relaxare a sfincterului cardia. Din acest motiv se recomanda evitarea consumului de ceaiuri, bauturi, dulciuri, sosuri care contin menta.

Ceapa este recunoscuta pentru efectul sau de relaxare a sfincterului cardia, dar se crede ca ar avea si un efect direct in iritatia esofagului. Ceapa prajita, care contine in plus materii grase, provoaca arsuri de stomac, dar se pare ca afecteaza cu precadere persoanele care sufera de reflux gastro-esofagian.
Stimuland producerea de sucuri gastrice, ingerarea unor alimente are drept rezultat producerea unor arsuri mai dureroase in cazul unei regurgitatii acide. Cafeaua, cola, berea, alcoolul si laptele – toate acestea trebuie evitate de catre persoanele care sufera de pirozis.

Atunci cand esofagul este deja iritat din cauza refluxului gastro-esofagian, unele alimente pot cauza arsuri imediat ce sunt ingerate: condimentele, alcoolul, rosiile, portocalele, lamaile, grapefruit si sucurile din aceste fructe.

Etichete

Articole similare

banner hemoroizi

Ramanem conectati

    facebook     twitter     youtube     google+     rss
banner varice