Dictionar medicamente litera A

Acid iopanoic

Compozitie

Comprimate continand acid iopanoic 500 mg (cutie cu 18 buc.).

Actiune si indicatii Acid iopanoic

Produs organoiodat de contrast, indicat pentru colecistografie si colangiografie.

Mod de administrare

Oral, la adulti obisnuit 6 comprimate (3 g), inghitite impreuna cu un pahar cu apa, 10-14 ore inaintea colecistografiei.
La nevoie, se poate repeta aceeasi doza (fara a depasi 6 g in 24 de ore); se va face pregatirea recomandata de medicul radiolog.

Contraindicatii

Intoleranta sau alergie la iod (investigare anamnestica), boli hepato-renale grave, insuficienta renala avansata, afectiuni gastrointestinale care impiedica absorbtia adecvata a produsului de contrast; prudenta in caz de colangita, hipertiroidism sever, boli renale (nu se repeta doza), insuficienta cardiaca, scleroza miocardica, boala coronariana (se atropinizeaza in prealabil pentru a evita reflexele vagale), astm bronsic, alergii diverse, tuberculoza; in timpul sarcinii nu este recomandabil examenul radiologic abdominal.

Reactii adverse

Uneori greata, voma, diaree, dureri abdominale (de obicei minore si trecatoare), ocazional senzatie de usturime la mictiune, rareori prurit, congestia pielii, urticarie; sunt posibile reactii severe de intoleranta la iod, cu dispnee si soc. Creste iodul proteic sanguin (pentru cateva luni).