Dictionar medicamente litera A

Anexate, solutie injectabila

Compozitie Anexate

Anexate
Anexate

Solutie injectabila continand 1 mg flumazinil/ml (cutie cu 5 fiole).

Actiune terapeutica Anexate

Antidot benzodiazepinic, cu structura de imidazobenzodiazepina.
Substanta blocheaza competitiv receptorii benzodiazepinici, antagonizand efectele centrale ale benzodiazepinelor.
Efectul hipnotic – sedativ al benzodiazepinelor este rapid antagonizat dupa administrarea i.v. a produsului (30-60 s) si poate reaparea gradat in urmatoarele ore, in functie de timpul de injumatatire si proportia de doza agonist-antagonist.
Flumazinil circula legat de proteinele plasmatice in proportie de 50%. Timpul de injumatatire este de 53 de minute. Flumazinil este rapid eliminat prin biotransformare. Principalul metabolit este inactiv si este eliminat pe cale renala.

Indicatii

Combaterea efectelor sedative centrale ale benzodiazepinelor in anestezie si terapie intensiva, dupa cum urmeaza.
In anestezie – dupa terminarea anesteziei induse si mentinute cu benzodiazepine la pacientii internati; combaterea sedarii benzodiazepinice induse la pacienti pentru proceduri de diagnostic si terapeutic.
In terapia intensiva – ca tratament in intoxicatii cu benzodiazepine si/sau pentru diagnosticul unor prezumtive intoxicatii cu benzodiazepine.

Mod de administrare

Intravenos. Conform indicatiilor medicului. Anexate se dilueaza in clorura de sodiu 0,9%,clorura de sodiu 0,45% + dextroza 2,5% sau dextroza 5%.
In anestezie – doza initiala este de 0,2 mg, administrata i.v. in 15 secunde. Daca efectul scontat nu se instaleaza in 60 de secunde, se poate administra 0,1 mg si la nevoie se repeta aceasta doza la interval de 60 de secunde, pana la doza totala de 1 mg. Administrarea rapida a produsului poate determina la pacientii care au folosit timp indelungat benzodiazepine un simptom de abstinenta, a carui simptomatologie poate fi diminuata prin administrare i.v. de 5 mg diazepam sau 5 mg midazolam.

Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscuta la produs.

Precautii

Se impun in recomandarea tratamentului la femei in cursul sarcinii; se va evita prima perioada a sarcinii. Persoanele care efectueaza manopere ce solicita o buna coordonare neuro-psihomotorie trebuie atentionate ca efectul benzodiazepinei poate reveni.

Reactii adverse

In general, produsul este bine tolerat pana la doza de 100 mg, fara a afecta functiile hepatice sau renale.
Rar, dupa anestezie pot aparea: greata, varsaturi; uneori, dupa administrare rapida pot aparea: anxietate, palpitatii.