Dictionar medicamente litera C

Calmopyrol

Compozitie Calmopyrol

1 capsula contine: Piroxicam 20 mg. Excipienti q.s.

Actiune terapeutica Calmopyrol

Substanta activa din Calmopyrol – piroxicam – apartine unei clase de substante antiinflamatoare nesteroidiene, cu proprietati farmacocinetice aparte, cum ar fi: timp de injumatatire lung, absorbtie si difuzie rapida in tesuturile inflamate, activitate mare in doza scazuta si, comparativ cu alte antiinflamatoare nesteroidiene, toleranta mai buna in tractul gastrointestinal; in afara actiunii antiinflamatoare, Calmopyrol mai are proprietati analgezice si antipiretice.

Indicatii Calmopyrol

Artropatii inflamatoare cronice (artrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta).
Artropatii degenerative ale incheieturilor periferice si ale coloanei vertebrale.
Artrita urica.
Sindroame mioscheleale extraarticulare dureroase (periartrita, tendinita, leziuni traumatice).
Dismenoree primara

Mod de administrare Calmopyrol

Maladii mioscheleale acute: in primele 2 zile se administreaza 2 capsule de 20 mg sau 2 supozitoare de 20 mg, zilnic, de doua ori pe zi, ulterior, in cursul terapiei de 15 zile, cate o capsula sau un supozitor pe zi.
Artrita reumatoida, osteoartrita, artrita anchilozanta: in general, 1 capsula sau 1 supozitor pe zi; in rare cazuri, ce necesita o doza crescuta pentru mentinerea sub control a maladiei, 2 capsule sau 2 supozitoare de 20 mg pe zi, in 1-2 administrari.

Contraindicatii Calmopyrol

Pacientilor cu ulcer peptic sau cu antecedente de ulcer peptic, cu antecedente de hemoragie recurenta, pacientilor cu antecedente astmatice la utilizarea salicilatului sau a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, pacientilor alergici la medicament.

Reactii adverse Calmopyrol

Majoritatea reactilor adverse regreseaza in urma suspendarii medicamentului. Frecvent se observa la nivelul tractului gastrointestinal: arsuri sau dureri epigastrice, anorexie, stomatita, constipatie, diaree, durere abdominala; sistemul nervos central: cefalee, ameteala, somnolenta; organelor de simt: acufene, dereglari oftalmice; piele: eruptie, prurit; sange: scaderea hematocritului; tractului urogenital: cresterea nivelului ureei.
Au fost raportate mai rar: ulcer peptic, hemoragie gastrica, voma, melena, uscaciune a gurii, leucopenie, eozinofilie, trombopenie, transpiratie abundenta, edem polimorf, edem palpebral, hipertensiune, hipoglicemie, depresie, nervozitate, insomnie, dereglari ale biologiei ficatului, fotosensibilitate.