Cancer Colon

Cancerul de colon si cancerul rectal

Oamenii considera ca au hemoroizi oricand exista un simptom in zona rectala. Aceasta este o conceptie gresita. Un studiu facut  a aratat ca aproximativ 90% din pacientii cu cancer de colon si rectal s-au gandit initial ca au hemoroizi si s-au prezentat cu simptome ca mancarime si sangerare rectala.

Alte semne de alarma pentru cancerul de colon sunt:

  • Gaz excesiv
  • Constipatie
  • Sange in scaune
  • Schimbare in obisnuintele intestinului
  • Disconfort abdominal persistent
  • Schimbare in forma si culoare a scaunelor
  • Senzatie de evacuare incompleta
  • Sentimente de oboseala sau istovire

Cancerul de colon si rect este a doua cauza de mortalitate in S.U.A.  Astazi. 1 din 17 americani va face cancer colorectal intr-un anumit punct al vietii. Diagnosticarea timpurie este cheia pentru supravietuire. Cu modalitati mai bune de diagnosticare si cu abordari mai agresive, putem imbunatati media prezenta de supravietuire de la 62% la 81%, ceea ce inseamna 56,000 pacienti care vor trai in fiecare an.

Potrivit Societatii Americane de Cancer (SAC), 90% din cazurile de cancer colorectal si morti sunt considerate a putea fi prevenite, bazate pe abordarile existente de prevenire si detectare timpurie. Teste de scanare care detecteaza sange ocult in scaun sau identifica polipi adenomatous pot preveni aparitia cancerelor colorectale prin permiterea detectarii si indepartarii leziunilor precanceroase inainte ca acestea sa sufere transformari maligne.

Aproximativ rata de supravietuire la 5 ani pentru cancerul de colon este de 90% cand este diagnosticat timpuriu, intr-o etapa locala. Totusi, doar 37% din diagnostice sunt timpurii. Drept rezultat, cancerul de colon este a doua cauza a mortii in SUA.

Fa-ti testul. Scoate-ti polipul. Fa tratamentul.

Cancerul de colon incepe cu un polip pe colon ce se dezvolta fara simptome. Gasirea si indepartarea polipilor printr-o detectare timpurie inainte ca acestia sa devina cancerosi pot stopa cancerul de colon inainte ca acesta sa inceapa. De fapt, daca toti americanii de 50 de ani sau mai mult ar face teste regulate, decesele anuale din cauza cancerului de colon ar ajunge la jumatate.

Rata deceselor datorate cancerului colorectal a scazut in ultimii 20 de ani. Aceasta deoarece sunt mai putine cazuri, multe fiind descoperite timpuriu si tratamentul fiind inbunatatit. Diagnosticarea si tratarea cancerului colorectal este o prioritate pentru proctologi si specialisti gastrointestinali.

Intrebari si raspunsuri despre scanarea, detectarea timpurie si tratarea cancerului colorectal

Ce este cancerul colorectal?

Cancerul care incepe in colon se numeste cancer de colon si cancerul ce incepe in rect se numeste cancer rectal. Cancerele ce afecteaza ambele organe se pot numi si cancere colorectale. Colonul si rectul sunt parti ale sistemului digestiv al organismului, care iau nutrientii din alimente si depoziteaza toxinele pana ce sunt indepartate. Impreuna, colonul si rectul formeaza un tub muscular lung numit intestinul gros (numit si intestinul lung).

Cancerul colorectal este o boala in care celulele din colon si rect devin anormale si se divid fara control si ordine, formand o masa de celule numita tumora. Tumorile pot fi benigne sau maligne.

Tumorile benigne nu sunt cancer. Ele pot fi indepartate si, in cele mai multe cazuri, nu recidiveaza. Celulele din tumorile benigne nu se imprastie in alte parti ale corpului. Cel mai important, tumorile benigne nu reprezinta o amenintare pentru viata.

Tumorile maligne sunt canceroase. Celulele din tumorile maligne sunt anormale si se divid fara ordine si control. Aceste celule canceroase pot invada si distruge tesutul din jurul lor. Celulele canceroase pot pleca de la o tumora maligna. Ele pot patrunde in sistemul de circulatie al sangelui sau in sistemul limfatic(tesuturile si organele care produc si inmagazineaza celule care lupta impotriva infectiilor si a bolilor). Acest proces, numit metastaza, arata felul in care cancerul se raspandeste de la tumora primara la o noua forma (tumori secundare) in alte parti ale corpului.

Cine este predispus sa faca cancer de colon?

Nu se cunosc cauzele exacte ale cancerului colorectal. Totusi, studiile arata ca anumiti factori cresc sansele persoanelor de a face cancer colorectal:

Varsta. Cancerul colorectal pare sa apara la persoanele mai in varsta. Multi dintre cei care au cancer colorectal au peste 50 de ani. Totusi, aceasta boala poate aparea la orice varsta.

Dieta. Formarea cancerului colorectal pare sa fie asociat cu o dieta bogata in grasimi si calorii si scazuta in alimente cu fibra, precum cereale integrale, fructe si legume. O dieta bogata in fibre ajuta la prevenirea cancerului colorectal. Cercetatorii cauta sa afle cum acestea si alte componente ale dietei joaca un rol in formarea cancerului colorectal.

Polipii. Polipii sunt excrescente benigne (necanceroase) ce se afla pe peretele interior al colonului sau rectului. Ei apar la oamenii cu varsta peste 50 de ani. Deoarece multe cancere colorectale se formeaza din polipi, detectarea si indepartarea acestor excrescente poate fi o cale de prevenire a cancerului colorectal. Polyposis este o boala rara, mostenita prin care sute de polipi se formeaza in colon si rect. Daca aceasta boala nu este tratata se poate transforma in cancer colorectal.

Istoricul familiei. O persoana care a suferit de cancer colorectal, se poate confrunta din nou cu aceasta boala. Studiile arata ca femeile care au avut cancer ovarian, uterin sau cancer de san au sanse crescute de formare al unui cancer colorectal. Rudele (parintii, frati/surori vitrege sau copii) unei persoane care a avut cancer colorectal sunt predispuse la acest tip de cancer, in special daca rudele au avut cancer la o varsta frageda. Daca mai multi membri ai familiei au avut cancer colorectal sansele cresc mai mult.

Colita ulceroasa. Colita ulceroasa este o boala in care peretii colonului se inflameaza. Oamenii care sufera de colita ulceroasa sunt predispusi la cancer colorectal.

Ce sunt teste de scanare si de ce sunt asa de importante?

Testele de scanare sunt examinari care verifica problemele de sanatate inainte ca acestea sa aiba simptome. Testele de scanare sunt importante deoarece gasirea problemelor de sanatate intr-o etapa timpurie inseamna ca tratamentul va avea succes. Testele de scanare pentru cancerul colorectal sunt folosite pentru a detecta cancerul, polipii care pot deveni cancerosi sau alte boli care nu sunt normale. Multi dintre cei care fac teste colorectale nu au nici o anormalitate colorectala. Pentru cei care au, diagnosticarea si tratarea vin cu promptitudine.

Ce teste sunt folosite pentru scanarea cancerului colorectal?

Oamenii care sunt predispusi la cancerul colorectal isi intreaba doctorul cand trebuie sa inceapa scanarea pentru cancerul colorectal, ce teste trebuie sa faca si cat de des sa stabileasca vizite la medic. Medicii pot sugera unul sau mai multe teste din cele enumerate mai jos, ca parti ale unui control de rutina.

Un test pentru verificarea sangelui din materiile fecale (FOBT) este un test pentru observarea sangelui ascuns din scaun. Acest test s-a dovedit a reduce rata deceselor din cauza cancerului colorectal.

O sigmoidoscopie este o examinare a rectului si a colonului inferior cu un rectosigmoidoscop.

O colonoscopie este o examinare a rectului si a intregului colon cu un colonoscop.

O clisma cu bariu cu dublu contrast reprezinta o serie de raze X pentru colon si rect. Razele X sunt folosite dupa ce pacientul a avut o clisma cu o solutie alba care contine bariu pentru a evidentia colonul si rectul in timpul razelor X.

Un examen rectal digital (DRE) este un test in care doctorul introduce in rect un deget cu o manusa cu lubrifiant pentru a palpa zonele anormale.

Cancerul colorectal prezinta anumite simptome?

Simptomele obisnuite ale cancerului colorectal includ urmatoarele:

  • Schimbari in obisnuintele intestinului
  • Diareea, constipatia sau sentimentul ca intestinul nu se goleste in totalitate
  • Sange in scaun (rosu deschis sau foarte inchis)
  • Scaunele care sunt mai mici decat cele obisnuite
  • Disconfort abdominal general (dureri provocate de gaze, ballonare si/sau crampe)
  • Scadere in greutate fara cauze cunoscute
  • Oboseala constanta
  • Stare de voma

Aceste simptome pot fi cauzate de cancer sau de multe alte boli. Este important sa consultati un doctor.

Cum se pune un diagnostic pentru cancerul colorectal?

Pentru a afla cauza simptomelor, doctorul de intereseaza de istoria medicala a pacientului si a familiei acestuia. Medicul face un examen fizic si poate cere unul sau mai multe teste pentru a putea pune un diagnostic. Acestea pot include un test de sange numit CEA pentru a analiza masura unei proteine numite carcinoembryonic antigen care este mai mare la pacientii cu cancer colorectal. Medicul poate cere si o investigatie cu raze X pentru tractul gastrointestinal, sigmoidoscopia, sau colonoscopia. Daca se gaseste tesut anormal in timpul acestor teste, se efectueaza o biopsie(indepartarea tesutului pentru examinarea la microscop de catre un doctor patolog) pentru a determina daca o persoana are cancer.

Daca diagnosticul este cancer, medicul va dori sa afle stadiul (sau extinderea) bolii. Stabilirea stadiului este si o incercare a stabilirii daca cancerul s-a raspandit si in ce parti ale corpului s-a raspandit. Cunoasterea stadiului bolii ajuta doctorul sa stabileasca tratamentul. Pot fi efectuate teste aditionale pentru determinarea stadiului bolii.

Cum se trateaza cancerul colorectal?

Tratamentul cancerului colorectal depinde de anumiti factori, incluzand starea de sanatate generala a pacientului si marimea, locatia si extinderea tumorii. Sunt folosite multe combinatii si tratamente pentru cancerul colorectal. Operatia pentru indepartarea cancerului este cel mai intalnit tratamen pentru cancerul colorectal. Tipul de operatie depinde de zona in care se afla cancerul.

Chimioterapia este folosirea de medicamente anticancer pentru distrugerea celulelor canceroase. Medicamentele anticancer circula in sistemul limfatic si au efect asupra celulelor corpului.

Terapia prin radiatii, numita si radioterapia, implica folosirea razelor X de mare putere pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia distruge celulele canceroase din zona care trebuie tratata.

Terapia biologica, numita si imunoterapia, foloseste sistemul imunitar al corpului, direct sau indirect, pentru a lupta impotriva cancerului. Sistemul imunitar recunoaste celulele canceroase din corp si incearca sa le elimine. Terapiile biologice sunt destinate repararii, stimularii sau cresterii functiei anticancer a sistemului imunitar natural.

Pacientii cu cancer colorectal participa la cercetari clinice(studii stiintifice)?

Da, pacientii care fac parte din toate etapele cancerului colorectal pot lua parte la cercetarile clinice(studii stiintifice). Cercetarile clinice pentru evaluarea noilor cai de tratare a cancerului sunt o alternativa de tratare a acestor pacienti. Prin cercetare, doctorii descopera noi cai de tratare a cancerului care pot avea un efect mai mare decat terapia standard. Cercetarea a adus multe noutati in tratarea cancerului colorectalr.

One thought on “Cancerul de colon si cancerul rectal

  • am 40 ani.am rectoragie de aprox.2 luni,scaune dese moi si putine mici fara golire totala chiar de mai multe ori senzatie de scaun fara nimic exteriorizat,doar aer si sange rosu proaspat de fiecare data,am mai avut scaun cu sange in urma cu un an a durat tot 2 luni dar cu niciun alt simptom( k acum),scaune normale,pe urma a disparut n-am dat atentie,si a aparut acum cu aceste tenesme fff.dese si cu tenesme vezicale!!polakiurie.ce credeti k am?credeti k e vorba de cancer colorectal?va rog sa ma lamuriti k sunt tare speriat,n-am avut nicio data nicio boala de niciun fel…astept nerabdator raspunsul dv.va multumesc anticipat.

Comentariile sunt închise.