Cancer Colon

Cancerul de colon – bine de stiut

Cancerul de colon sau cancerul rectului este una din cele mai frecvente cancere digestive. Rata de supravietuire se apropie de 85% atunci cand este diagnosticat precoce, dar scade considerabil odata ce este depistat in stadiu avansat.

Numerosi gastroenterologi militeaza pentru depistarea acestui cancer incepand cu varsta de 50 de ani. Unul din doua cazuri se poate vindeca, cu conditia sa fie reperat inainte ca tumoarea sa fie prea avansata.

Factori de risc

Este util sa cunoastem factorii de risc, ca sa ne putem supune la timp examenelor de depistare. Cancerul de colon este rar inainte de 50 de ani (mai putin de 6% din cazuri au loc mai devreme de aceasta varsta), dar incepand de la 50 de ani, cazurile cresc de la an la an, fiind mai numeroase la barbati decat la femei.

In plus fata de factorul temporal, riscul poate fi mai mult sau mai putin ridicat in functie de datele genetice. Daca niciun membru al familiei tale nu a suferit niciodata de aceasta boala sau de o leziune a colonului (polip adenomatos), ai cam 3% sanse sa dezvolti un cancer de colon.

In schimb, daca una sau mai multe rude de primul grad au dezvoltat una sau alta din aceste patologii, riscul se mareste si justifica o supraveghere serioasa.

La fel, daca suferi de o boala inflamatorie cronica a intestinului, de exemplu o rectocolita ulcero-hemoragica sau de boala Crohn, trebuie sa fii si mai in alerta. Deci, daca tu crezi ca te incadrezi in una din aceste categorii, vorbeste cu medicul de familie. El va putea sa evalueze necesitatea unei examinari in acest sens.

Cand e momentul sa-ti pui intrebari?

Daca ai:

# Suferit de constipatie, diaree de durata sau o alternanta a celor doua;

# Dureri de burta ce se amelioreaza prin emisia de gaze sau prin defecatie;

# Sange in fecale;

# Nevoi false de defecatie;

# O ruda care a suferit de cancer de colon.

Un singur Da la aceste simptome si examinarea este pe deplin motivata! Testul este foarte simplu, el urmareste doar prezenta sangelui in fecale.