Cancer Colon

Cancerul de colon, o boala transmisa ereditar.

Descoperita in stadiu incipient, boala este vindecabila.

„Uneori, diagnosticarea tirzie este greseala pacientului: bolnavul da vina pe hemoroizi, amina sa se prezinte la doctor si cancerul este descoperit prea tirziu. Uneori gresesc medicii pentru ca nu investigheaza corect bolnavul cu rectoragie, cu pierdere de singe in scaun. Medicul nu ii indica imediat sa zicem o colonoscopie care e o metoda dificila si pentru bolnav si pentru cel care o efectueaza”, spune prof.dr. Stanciu.

Daca este descoperit in stadiu incipient, un cancer rectal sau de colon (intestin gros) este o boala curabila, vindecabila. Practic, in urma unor investigatii se poate descoperi la timp un polip ce poate trece in timp spre cancer.

„La Institut avem sute daca nu poate mii de bolnavi carora le-am facut in ultimii 15 ani polipectomii. Este vorba de o interventie endoscopica prin care polipul cu o usoara displazie – deci trecere spre cancer – este scos endoscopic. Nu este necesara operatia, iar bolnavul nu mai are nimic”, explica prof.dr. Stanciu.

Boala ereditara

„Convingerea mea si a mai multor specialisti este aceea ca, in cazul cancerului de intestin gros, avem de-a face cu o boala ereditara. Nu e o transmitere directa. Adica nu e obligatoriu ca fiecare copil sa faca cancer. Este insa o boala ereditara care se poate transmite la unul dintre copii”, atentioneaza prof.dr. Stanciu.

Acesta puncteaza ce este cel mai bine de facut in cazul in care apare un astfel de caz: in familia cu un astfel de bolnav, copiii parintelui afectat trebuie obligatoriu investigati. Chiar daca nu au nici un simptom.

„Pentru ca un polip sa devina cancer voluminos, este necesara o perioada lunga de timp: ani de zile. Spre deosebire de stomac sau esofag unde cancerul evolueaza in citeva luni, in cazul intestinului gros, evolutia este lenta. Insa acesta se poate depista in faza cind poate fi complet vindecat. Si Iasul are absolut totul la dispozitie pentru a depista din timp cancerul rectal sau de colon: aparatura ultraperformanta de la Institulul de Gastroenterologie este similara cu cea care se afla in spitalele din New York, de exemplu”.

Investigatii gratuite pentru depistarea din timp a cancerului de colon

„Este aproape o obligatie pentru copiii a caror parinti sau bunici au avut cancer de colon sa-si faca o investigatie ce arata daca exista sau nu riscuri in cazul lor. De asemenea, cei care prezinta simptomele enumerate mai sus trebuie sa faca investigatii pentru a lamuri exact care este problema. Nimanui nu-i place sa vina la spital, stiu lucrul acesta. Dar cei expusi riscului de a face cancer de colon ar trebui sa se inteleaga ca o simpla investigatie le-ar putea salva viata” puncteaza prof.dr. Carol Stanciu.

Investigatia despre care aminteste prof. Stanciu este foarte simpla: este vorba de un test de depistat hemoragii in scaun, hemoragii care se vad numai la microscop. Se cheama hemocult. „Acest test nu costa nici un leu, este gratuit. Daca in urma testului exista suspiciuni ca ar putea fi probleme, se face o colonoscopie. Si aceasta este tot gratis, deoarece Institutul de Gastroenterologie are un program de screening in acest sens”, a mai spus prof.dr. Stanciu.

Simptome care ar trebui sa ne trimita urgent la medic

* pierderea de singe in scaun – rectoragie; daca tumora este situata la nivelul rectului, deci un pic mai sus pe partea stinga, atunci apare rectoragia (singe proaspat in scaun);

* melena (scaun negru ca pacura) – asta daca tumora este situata in colonul proximal;

* o tulburare de tranzit – o persoana care pina de curind avea un tranzit normal, avea scaun normal in fiecare zi, trece deodata ori in constipatie, ori in diaree. Si constipatia ori diareea persista. Depinde care dintre acestea este simptomul dominant;

* pierderea in greutate – bolnavul isi poate mentine pofta de mincare, dar pierde in greutate fara motiv.

Consumul zilnic de fibre protejeaza colonul

Cancerul de colon este cea mai comuna forma de cancer din Europa si America de Nord si una dintre principalele cauze de mortalitate de natura oncologica. Se crede ca pe perioade lungi, consumul zilnic de carne, in special carne rosie (porc, vita sau miel) este asociat cu o crestere de trei ori a riscului de cancer de colon si aceasta datorita faptului ca preparatele din carne rosie nu contin fibre, adica protectorii colonului.

Mai mult, Institutul American de Cercetare a Cancerului promoveaza activitatea fizica regulata ca fiind eficienta pentru reducerea riscului de cancer de colon, precum si a cancerului mamar si pulmonar. Astfel, unul din studii estimeaza ca practicarea exercitiilor fizice moderate pe tot parcursul vietii poate scadea riscul de cancer de colon cu 40%.

In ceea ce priveste dieta, se recomanda una saraca in grasimi, bazata pe alimente vegetale. O astfel de dieta este considerata o componenta cheie in strategia de reducere a riscului de cancer. Specialistii estimeaza ca daca am respecta recomandarea de a minca mai multe fructe si legume/verdeturi – adica un minimum de cinci portii pe zi –  incidenta cancerului ar scadea cu 20%. Pina la 50% din cancerele colorectale ar putea fi prevenite prin adoptarea unei diete sarace in grasimi si bogata in verdeturi.

De asemenea, studii recente, publicate in Journal of the American Medical Association, arata ca o doza de 1.000 de unitati de vitamina D3 scade semnificativ riscul aparitiei diferitelor forme de cancer, printre care si cel ovarian, de sin si de colon, cu pina la 50 la suta. Autorii studiului ofera si citeva indicii asupra metodelor de imbunatatire a cantitatii de vitamina D.

„Multe persoane nu ating doza necesara de vitamina D. Un pahar cu lapte contine doar 100 de unitati. Alte alimente, cum ar fi sucul de portocale, iaurturile si brinza, incep sa fie imbogatite, dar trebuie sa depui un efort considerabil pentru a atinge 1.000 de unitati pe zi. Expunerea la soare are propriile limitari. Recomandam pina la 15 minute de expunere zilnica la soare pe 40% din suprafata corpului, in afara de fata, care ar trebui protejata”, a declarat coautorul studiului, Cedric F. Garland.

Prof.dr. Carol Stanciu, seful Institului de Gastroenterologie Iasi

7 comentarii la „Cancerul de colon, o boala transmisa ereditar.

  • buna ziua am si eu o intrebare tatal meu are astfel de boala si a fost operat acum 1 saptamana si are febra si aceleasi simptome mai este ceva de facut cam cat timp mai are de trait?va rog sa-mi rasp urgent multumesc

  • am fost diagnosticata cu tumora stenozanta unghi hepatic al colonului si transvers(T4-N3-Mx) si dupa operatie mi-a fost sectionat 38 de cm de colon,iar rezultatul patologic este:adenocarcinom predominant muconos,intricat cu arii carcinom bine si moderat diferentiat,ulcerat,infiltrativ pana la seroasa,cu zona de depasire a seroasei,infiltrare periv asculara,M2 a pisei de rezectie se afla in proliferare tumorala.Imi puteti spune in ce stadiu de evolutie este boala si daca este un inceput de cancer?Va multumesc

  • buna ziua.as vrea sa va intreb daca am sangerari in scaun uneori chiar si cheaguri de sange pot avea cancer de colon? prezint si niste fisuri anale din cauza constipatiei,si mai vreau sa mentionez ca am nascut acum 5 luni se poate sa-mi fi afectat nasterea normala?va rog un raspuns urgent daca se poate.va multumesc f. mult.

    • SANGERARILE ANALE sunt in 90 la suta din cauza datorate hemoroizilor, restul de 10 procente putand fi o consecinta a unor afectiuni ale colonului, benigne sau chiar maligne.
      Bineinteles ca sarcina si nasterea pot induce aparitia sau reexacerbarea bolii hemoroidale.
      Va recomand efectuarea unei colonoscopii.
      Cu stima,
      Dr. Horia ROMAN
      Medic primar chirurgie generala
      Doctor in Stiinte Medicale

  • buna ziua ,ma numesc botez elena si sunt din galati ,am o rugamite cum as putea reusi sa vorbesc cu D-ul Dr CAROL STANCIU? Sotul meu a decedat de aceasta boala crunta CANCER DE COLON fiind operart insa sa ajuns la metastaze hepatice din pacate decedind acum 4 luni ,problema care ma apasa este ca aceasta boala se pare ca se transmite EREDITAR pe partea TATALUI multii membrii din fam ;avint aceasta boala ambii copii ai tatalui [respectiv socru ] am mostenit aceasta boala CANCER DE COLON AM O FETITA DE 11 ANI CUM AS PUTEA REUSI SA O FERESC DE ACEASTA BOALA ??? CARE SINCER MA INSPAIMINTA !,PTR-CA VAD CA SE TRANSMINTE SI LA COPII COPIILOR ACUM NEPOTUL MEU DUPA SOT A FACUT SI EL, ACEASTA BOALA FIIND EREDITARA DUPA CUM OBSERVA IN FAM; MULTUMESC 7/08/2010 GALATI

Comentariile sunt închise.