Dictionar medicamente litera C

Cephalexin. Prospect Cephalexin

Compozitie Cephalexin

Cephalexin: cefalexina monohidrat echivalent cu 250 mg cefalexina anhidra/capsula.

Indicatii Cephalexin

Infectii datorate unor germeni sensibili la cefalexina: infectii ale cailor respiratorii superioare si inferioare, ale cailor genitourinare (inclusiv gonoree), ale pielii si tesuturilor moi, infectii ale tesutului osos.
Nota. Cefalexina nu reprezinta antibioticul de prima alegere pentru tratamentul infectiilor cu Neisseria gonorrhoeae. In caz de alergie la peniciline sau cefalosporine se vor utiliza alte antibiotice, neapartinand clasei beta-lactaminelor. Cefalexina nu se indica in tratamentul meningitei, chiar daca este provocata de germeni sensibili.

Mod de administrare Cephalexin

Adulti:1-2 g/zi (in infectii grave pana la 4 g/zi) impartita in 3 prize. In infectii urinare doza zilnica poate fi administrata in 2 prize egale. In cazul infectiilor cu streptococul beta-hemolitic tratamentul va dura cel putin 10 zile. Penicilinele G si V raman antibioticele de electie pentru eradicarea acestui germen si pentru prevenirea recaderilor.
Tratamentul gonoreei: barbati – 1 doza unica de 3 g cefalexina + 1 g probenecid; femei – 1 doza unica de 2 g cefalexina + 0,5 g probenecid.
Copii: 25 – 50 mg/kg corp/zi ( in infectii grave pana la 100 mg/kgcorp/zi), divizate in 3 prize. La copiii mai mari de 2 ani, in infectiile cailor respiratorii, ale cailor urinare si ale tesuturilor moi, doza zilnica poate fi administrata in 2 prize. Doza maxima pe 24 de ore este de 4 g.

Pacientii hemodializati vor primi o doza suplimentara de 500 mg dupa fiecare hemodializa (pana la 1 g/zi). Copiii vor primi o doza suplimentara de 8 mg/kg corp/zi. In cadrul studiilor clinice efectuate la Clinica Chirurgicala Coltea si Spitalul Clinic „N.Ghe.Lupu” – in serviciul de Ortopedie – Traumatologie, Cephalexin produs de Europharm Brasov s-a folosit pentru antibioterapia preventiva, in cazul unor interventii chirurgicale de amploare si de lunga durata: 1,5 g/zi (2 capsule la 8 ore) timp de 3 zile. Nu s-a inregistrat nici o infectie postoperatorie, nici reactii adverse.
La bolnavii cu diverse afectiuni, la care existau deja infectii de diferite grade sau la care infectiile au aparut postoperator (cauzate de germeni gram pozitivi sau gram negativi) s-a obtinut disparitia simptomelor clinice dupa un tratament de 5-6 zile cu 2 g cefalexina/zi in 4 prize.
Stingerea infectiilor osteoarticulare, cu sterilizarea secretiilor sero-hemato-purulente, s-a obtinut dupa un tratament de lunga durata: 14, 15, 19 zile. La Clinica Pediatrie III-UMF Cluj Napoca si Clinica de Boli Infectioase Cephalexin s-a utilizat ca antibiotic de electie in infectia de tract urinar la copii, folosind doze de 50 mg/kg corp/zi, timp de 10 zile. Cefalexina s-a dovedit a fi foarte eficienta, obtinandu-se sterilizarea uroculturilor de control si disparitia simptomatologiei clinice in proportie de 90%.

Contraindicatii Cephalexin

Hipersensibilitate la peniciline, penicilamina sau cefalosporine. Se va lua in considerare raportul risc/beneficiu in cazul unor tulburari digestive: colita ulcerativa, enterite, colite datorate antibioterapiei.

Precautii Cephalexin

Se va administra cu precautie la bolnavii cu antecedente de astm, diateza alergica sau colita. Tratamentul se va opri la aparitia manifestarilor alergice, a diareei sau a colitei pseudomembranoase. Ca si in cazul celorlalte cefalosporine este posibila pozitivarea testului Coombs, fara hemoliza asociata. Se pot obtine valori false la determinarea glucozuriei (Benedict, Fehling, dar nu si pentru metoda glucozo-oxidazei). Poate sa interfereze dozarea creatininei cu picrati alcalini.
Sarcina: Cefalexina se va administra doar in caz de stricta necesitate.

Reactii adverse Cephalexin

In mod exceptional s-au semnalat reactii anafilactice.
Tulburari gastrointestinale: greata, varsaturi, diaree. Eruptii maculo-papulare, rash cutanat. Foarte rar s-a observat aparitia unei leucopenii reversibile, neutropenii reversibile, trombocitopenii, sau cresterea tranzitorie a transaminazelor si a fosfatazelor. Utilizarea prelungita poate duce la suprainfectii cu germeni rezistenti (candidoze) sau la aparitia colitei pseudomembranoase.