Dictionar medicamente litera C

Clorocalcin

 

Clorocalcin este un preparat recalcifiant, asigura un bilant calcic pozitiv.

Indicatii clorocalcin

Stari de carenta calcica cronica, deficit de calciu in perioada de crestere, in timpul sarcinii si alaptarii, la batrani, in cursul tratamentului cortizonic prelungit, in steatoree, dupa gastrectomie, in insuficienta paratiroidiana (se administreaza in asociatie cu vitamina D sau dihidrotahisterol), in osteoporoza (senila, in postmenopauza, de imobilizare, sub corticoterapie etc.) si alte osteopatii cu decalcifiere, in osteomalacie si rahitism (in asociatie cu vitamina D); ca tratament de fond in tetania cronica constitutionala normocalcemica (spasmofilie calcipriva).

Actiune terapeutica clorocalcin

Calciu este un mineral esential necesar pentru mentinerea echilibrului electrolitic al organismului si pentru functionarea normala a numeroaselor mecanisme de reglare. Disponibilitatea pentru absorbtia intestinala a calciului ingerat este de aproximativ 1/3. Absorbtia se face in intestinul proximal si este favorizata de vitamina D si parathormon; este diminuata in aclorhidria gastrica, steatoree, pancreatita acuta, hipovitaminoza D. Concentratia serica normala a calciului total este de 9-11 mg/100 ml. Deficienta de calciu este asociata cu tulburari neuromusculare (excitabilitate crescuta -tetanie, convulsii) si cu demineralizarea oaselor. Necesarul zilnic la adult – in medie 800 mg. La gravide, in cursul alaptarii si la organismele in crestere necesarul creste cu 400 mg.

Mod de administrare clorocalcin

Adulti: 40–80 picaturi de 3 ori/zi; copii: 5–30 picaturi/zi (fractionat); se administreaza diluat in lapte sau apa, pe mancate.

Reactii adverse Clorocalcin

Gust neplacut, iritatie gastrica.

Contraindicatii clorocalcin

Stari de hipercalcemie si hipercalciurie in hiperparatiroidism, hipervitaminoza D, plasmocitom, metastaze osoase (calciuria peste 30 mg/zi contraindica calciterapia), insuficienta renala, nefrocalcinoza, litiaza calcica; se evita administrarea calciului in caz de tratament cu doze mari de vitamina D; nu se administreaza la bolnavii care primesc glicozide in conditiile tratamentului concomitent cu tetraciclina, aceasta trebuie administrata cu cel putin o ora inainte sau 3 ore dupa preparatul de calciu (calciul interfera absorbtia tetraciclinelor). Nu se foloseste la bolnavi cu varsaturi, gastrita sau ulcer.

5 comentarii la „Clorocalcin

  • mi la oferit un medic acest medicament pentru probleme ginecologice mancarimi usturimi si iritatii am facut bine ca lam administrat sau nu va rog ajutatima

  • mie mi l-a dat pt. hemoragie impreuna cu ergomet. Mi s-a spus sa pun 2 fiole de ergomet in sticluta de clorocalcin si sa iau 1 l de 3 ori pe zi. Este bine sa iau asa ceva?

  • Am luat clorocalcin si mor de stomac am niste arsuri de inebunesc de durere ce sa fac !??????

Comentariile sunt închise.