Dictionar medicamente litera C

Combantrin

Compozitie Combantrin

Tabletele masticabile contin 250 mg pirantel baza.
Suspensia orala contine 50 mg/ml pirantel baza.

Actiune terapeutica Combantrin

Pirantel palmoat este un antihelmintic foarte eficace impotriva infestarilor cu oxiuri (Enterobius vermicularis), limbricilor (Ascaris lumbricoides), Ankilostoma duodenale, Necator americanus, Trichostrongilus colubriformis si T. Orientalis. Pirantel palmoat este activ si impotriva Trichuris trichura. Pirantel palmoat exercita un efect blocant neuromuscular pe helmintii sensibili. Datorita modului sau de actiune, pirantel palmoat imobilizeaza ascarizii si produce eliminarea lor fara sa excite sau sa stimuleze migratia viermilor afectati. In interiorul tractului digestiv, pirantel palmoat este eficace atat impotriva formelor mature cat si a celor imature ale helmintilor sensibili. Stadiile migratorii normale ale viermilor nu sunt afectate.

Indicatii Combantrin

Pirantel palmoat este indicat pentru tratamentul infestarii cu oricare dintre urmatorii paraziti gastrointestinali, cand acestia sunt prezenti izolati sau in infestari mixte: Enterobius vermicularis (oxiuri); Ascaris lumbricoides (limbrici); Ankilostoma duodenale; Necator americanus; Trichostrongilus colubriformis si T. Orientalis.
Pirantelul palmoat trebuie folosit in tratamentul infestarii cu unul sau mai multi dintre acesti paraziti, atat la adulti cat si la copii. Este bine tolerat si nu pateaza mucoasa orala dupa ingestie sau imbracamintea prin modificarea culorii scaunului. Prezenta infestarii cu oricare dintre cei 5 paraziti la un membru al unei familii, sau al unei colectivitati poate sugera infestari neidentificate si la alte persoane din aceste grupuri. In aceasta situatie se recomanda administrarea de Combantrin intregii familii sau colectivitatii (dezinfectia riguroasa a spatiilor de locuit si a imbracamintii pentru a distruge ouale de helminti ajuta la prevenirea reinfestarii).

Mod de administrare Combantrin

Doza de pirantel palmoat recomandata pentru tratamentul infestarilor cu Enterobius vermicularis, Ascaris lumbricoides, Ankilostoma duodenalis, Necator americanus, Trichostrongilus colubriformis si T.Orientalis este de 10 mg substanta activa pe kg corp administrata oral ca doza unica (doza maxima nu va depasi 1 g).

Pentru infestari severe cu Necator americanus, doza recomandata este de 20 mg substanta activa pe kg/corp o data pe zi administrata 2 zile consecutiv, sau 10 mg pe kg/corp o data pe zi, 3 zile consecutiv. Infestarile doar cu Ascaris lumbricoides pot fi tratate cu succes cu o doza de 5 mg substanta activa pe kg corp administrata ca doza unica.

In programele de tratament in masa directionate doar impotriva lui Ascaris lumbricoides, se poate folosi o doza unica de 2,5 mg substanta activa pe kg/corp

Folosirea la copiii sub 6 luni nu se recomanda deoarece nu exista studii privind siguranta produsului la aceasta varsta.

Contraindicatii Combantrin

Pirantelul palmoat este contraindicat la pacientii care au o hipersensibi litate la substanta activa sau la oricare dintre componente. Avertismente si precautii speciale de folosire: Pirantelul pamoat trebuie folosit cu atentie la pacientii cu disfunctii hepatice preexistente, deoarece s-a observat o crestere minora si tranzitorie a TGO intr-un numar redus de cazuri.

Precautii

Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune: Nu s-au observat.
Sarcina si alaptare: Folosirea in timpul sarcinii. Desi studiile pe reproducerea animala nu au demonstrat vreun efect teratogen, pirantelul palmoat nu a fost studiat la paciente gravide. Prin urmare nu ar trebui folosit in cursul sarcinii decat daca medicul considera tratamentul esential pentru sanatatea pacientei. Folosirea in timpul lactatiei. Nu s-a stabilit daca pirantelul palmoat este excretat in laptele matern; alaptatul trebuie intrerupt daca folosirea acestui medicament este absolut necesara.
Efectul asupra abilitatii de conducere auto sau folosirii utilajelor: Efectul pirantelului palmoat asupra abilitatii de conducere auto sau folosirii utilajelor nu a fost studiat. Nu exista nici o dovada ca ar putea afecta aceste abilitati.
Supradozarea:
– Semne si simptome de supradozare. Nu s-a observat nici un efect toxic care sa poata fi pus in seama unei supradoze de pirantel palmoat.
– Tratamentul supradozarii. Nu exista un antidot specific al supradozarii de pirantel palmoat. Tratamentul este simptomatic si de sustinere.

Reactii adverse Combantrin

Experienta clinica a aratat ca pirantelul palmoat este extrem de bine tolerat. Efectele secundare, daca apar, sunt legate de tractul gastro-intestinal: anorexie, crampe abdominale, greturi, varsaturi si diaree. Alte efecte secundare care pot aparea sunt: cefalee, ameteli, somnolenta, insomnie si rash.