Dictionar medicamente litera C

Curosurf

Compozitie Curosurf

Curosurf – este un surfatant natural, obtinut din plamani de porc, al carui continut este constituit aproape numai din fosfolipide, in particular – Fosfatidilcolina (circa70% din continutul total de fosfolipide) si circa 1-2% de proteine hidrofobice cu masa moleculara mica, specifice surfactantului SP-B si SP-C.

Indicatii Curosurf

Produsul se foloseste in tratamentul nou-nascutilor prematur, cu sindrom de detresa respiratorie (RDS).

Mod de administrare Curosurf

Cantitatea indicata este o unica doza de 200 mg/kg corp. Se pot administra si 1-2 jumatati de doza suplimentara de 100 mg/kg fiecare dintre ele la o distanta de 12 ore una de alta, la nou-nascuti care mai necesita inca ventilatie conform cu starea clinica a acestora. Este indicat ca tratamentul sa inceapa imediat dupa ce s-a diagnosticat RDS.
Curosurf este disponibil in flacoane care vor fi conservate in frigider la o temperatura cuprinsa intre +2 si +8C. inainte de a fi utilizate, flacoanele se vor incalzi la 370 grade Celsius si se vor agita pana cand solutia devine omogena. Continutul flaconului va fi aspirat cu o seringa sterila cu ac subtire si va fi administrat ca doza unica (2,5 ml/kg) direct in partea inferioara a traheei. Aceasta operatie va fi urmata de 1-2 minute de ventilatie manuala. In alternativa, pentru ca produsul Curosurf sa ajunga gradual in fiecare plaman, este posibila administrarea in partea inferioara a traheei a dozei injumatatite (1,25 ml/kg), la interval de 1 minut fiecare, intorcand nou-nascutul pe o parte si pe alta, permitand astfel distribuirea produsului in fiecare plaman. Distribuirea fiecarei jumatati de doza este urmata de un minut de ventilatie manuala cu aceeasi concentratie de oxigen folosita cu ventilatorul.
Curosurf poate fi distribuit in plamani folosind ventilatorul in locul ventilatiei manuale. Legatura cu ventilatorul va fi efectuata initial cu aceeasi valoare de oxigen folosita inainte de a fi administrat. De altfel imediat dupa aceasta operatie poate fi necesara o reglare in baza conditiilor clinice si in urma analizelor de gaz in sange. Dupa administrare este recomandata verificarea si reglarea cantitatii de gaz in sange deoarece se pot produce o cresterea PaO2 si o saturatie de oxigen. Pentru a preveni o hiperoxigenare ser ecomanda a tine sub control PO2 transcutanat sau saturatia de oxigen.

Contraindicatii Curosurf

Pana la ora actuala nu s-a notat nici un fel de contraindicatie specifica a medicamentului Curosurf.

Precautii Curosurf

Curosurf se administreaza numai in spital de catre personal medical instruit si cu experienta in terapia intensiva a nou-nascutilor prematuri, avand la dispozitie aparate adecvate pentru ventilatie si terapie a nou-nascutilor cu RDS. La nou-nascutii prematur in urma unei rupturi a membranelor (superioara a 3 saptamani) rezultatele administrarii de surfactant exogen poate sa nu fie satisfacatoare.

Reactii adverse Curosurf

Pana in momentul de fata nu au fost semnalate efecte secundare ale medicamentului Curosurf.