Articole Recomandate

Date legate de hemoroizi si sfaturi celor care sufera de hemoroizi

In mod eronat, multi oameni trateaza acesta afectiune cu jena si rusine si se feresc sa o mentioneze atunci cand se prezinta in fata medicului de familie sau specialist pentru diferite probleme de sanatate. Bonavul de hemoroizi nu trebuie sa se neglijeze pentru ca boala poate trada afectiuni mult mai grave sau se poate complica.

Cine sufera de hemoroizi?

Aceasta este o afectiune extrem de raspandita, atat In randul femeilor cat si al barbatilor si foarte multe dintre persoanele care au trecut de varsta de 50 de ani, pot prezenta hemoroizi atat in faza necomplicata care nu deranjeaza, sau in faza complicata si care necesita obigatoriu tratament.

In timpul sarcinii, exista o predispozitie de a se forma hemoroizi, datorita presiunii pe care o exercita uterul gravid asupra vaselor hemoroidale si creeaza conditiile de aparitie a dilatatiilor venoase. Dupa nastere, insa, acestia dispar, deoarece dispare si conditia favorizanta.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii reprezinta dilatatia venelor de la nivelul canalului anal si a rectului inferior. Aceste dilatatii venoase se pot grupa in asa numitele pachete hemoroidale, ce pot ajunge la dimensiuni foarte mari, pot iesi prin anus si se pot complica cu sangerari, fisuri sau tromboze.
Din punctul de vedere al localizarii acestora, hemoroizii pot fi in interiorul canalului anal, asa numitii hemoroizi interni sau pot iesi in afara anusului-hemoroizii externi.

Cauze favorizante ale apartiei hemoroizilor:

  • sarcina si nasterea
  • constipatia cronica (eforturi repetate)
  • diareea cronica (duce la iritatia locala)
  • alimentatia (foarte condimentata, alcool, exces de alimente uscate)
  • bolile de ficat, hipertensiunea portala
  • tumori ale rectului ce determina presiune la nivelul venelor si dilatarea acestora (de aceea trebuie sa mergeti la medic pentru a stabili cauza exacta).
  • viata sedentara sau anumite sporturi precum ciclismul si motociclismul

Simptome

Hemorozii au manifestari diferite, precum durerea sau jena locala, senzatia de mancarime si mai ales sangerari la nivelul anusului, cu sange proaspat, care apare de obicei la sfarsitul defecatiei.

De asemenea acesta boala se poate manifesta prin complicatiile sale precum:

  • fisurile anale, ce provoaca dureri insuportabile si sangerari importante.
  • abcese anale (adevarate colectii de puroi situate in regiunea anusului).
  • fistule perianale (acestea reprezinta niste comunicari anormale intre rect sau anus si zona invecinata).

O complicatie frecventa a hemoroizilor este proccidenta lor, adica iesirea hemoroizilor interni la exterior urmata de inflamarea acestora si trecerea foarte dificila inapoi, ducand la aparitia disconfortului si a durerii. De asemenea hemoroizii se pot complica cu trombozare si inflamare.

Diagnosticul si tratamentul hemoroizilor

Tratamentul acestei afectiuni difera in functie de simptome, stadiul bolii si complicatiile acesteia:

In cazul hemoroizilor de mici dimensiuni necomplicati, nu este nevoie de tratament ci mai ales de evitarea conditiilor favorizante.

In cazul inflamarii acestora, trombozei hemoroidale si iritatiei hemoroizilor tratamentul recomandat este in general aplicarea locala de unguente cu continut de substante antiinflamatoare, analgezice sau chiar substante anestezice.

In cazul hemoroizilor interni de dimensiuni mari, care ies prin orificiul anal, medicul va incerca reintroducerea lor in interiorul anusului, iar dupa episodul acut inflamator pacientul va face un nou control medical ce va reevalua leziunea.

Numai dupa ce dispar simptomele de inflamatie se poate interveni chirurgical practicandu-se scoaterea (excizia) hemoroizilor.  Alta metoda care a inceput sa aiba succest este strangularea hemoroizilor. Astfel se evita eventualele complicatii ale unei operatii

3 comentarii la „Date legate de hemoroizi si sfaturi celor care sufera de hemoroizi

  • am hemoroizi daca am mancarimi in zona anusului ? si o crescatura micuta in jurul anusuli? daca da ce tratament sau ce ceaiuri as putea folosi fara sa merg la medic?

  • Mancarimile in jurul anusului pot fi cauzate de mai multe boli: hemoroizi, fisuri anale, condiloame acuminate, hipotonie sfincteriana, dermatita de contact si altele. Asa zise crescaturi in jurul anusului pot fi: hemoroizi externi, mariste hemoroidale, condiloame acuminate, hemoroid santinela sau cancer de colon in stadiu incipient. Tratament naturist fara stabilirea diagnosicului poate duce la agravarea simptomelor si in unele cazuri consecinte grave (condiloamele acuminate au risc de malignizare ne mai vorbind de riscurile cancerului de colon). Recomand consult la un medic specialist care, daca este cazul, o sa va recomande si un tratament naturist. Pana atunci bai calde pesezut, igiena locala, regim alientar fara condimente iuti si alcool. Va doresc multa sanatate.

  • Buna seara,am varsta de 15 ani si in ultimele zile am avut cateva probleme.In jurul anusului meu au inceput sa apara cateva umflaturi.De fiecare data cand termin scaunul,pe hartia igienica se cunoasc urme de sange proaspat.Astazi am gasit un cheag mic de sange care a ramas pe hartie,avand marimea unei mazare.Totusi,acum exista o mica sangerare chiar si in timpul relaxarii.Nu este ceva semnificativ,dar bate la ochi.Ar trebui sa imi fac griji? sa vizitez un doctor? sau sa sper doar ca o sa treaca?

Comentariile sunt închise.