Dictionar medicamente litera D

Dolobid

Compozitie Dolobid

Antiinflamator nesteroidian. Mecanism de actiune necunoscut, poate fi inhibitor de prostaglandinsintetaza. Debut: 20 min (analgezic, antipiretic) Concentratii plasmatice maxime: 2-3 h. Efect maxim: 2-3 h. Durata: 4-6 h. Timpul de injumatatire: 8-12 h. Se leaga de proteinele plasmatice 99%. Metaboliti excretati in urina.

Indicatii Dolobid

Analgezic. Artrita reumatoida, osteoartrita, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, dureri osteomusculare. Profilaxia si tratamentul cefaleei de origine vasculara.

Mod de administrare Dolobid

Comprimate – Durere usoara sau moderata: Adulti, initial 1000 mg; apoi 250-500 mg la 8-12h.
– Artrita reumatoida, osteoartrita: Adulti, 250-500 mg de 2 ori/zi.
Nu se recomanda doze peste 1500 mg/zi. La unii pacienti pot fi eficiente o doza initiala de 500 mg, apoi 250 mg la 8-12 h. In caz de insuficienta renala se reduce doza.

Contraindicatii Dolobid

Hipersensibilitate la diflunisal, aspirina, alte antiinflamatorii. Atacuri de astm, urticarie, rinite agravate de aspirina. Nu se foloseste in lactatie sau la copii sub 12 ani.

Precautii Dolobid

Utilizati cu precautie la pacientii cu ulcere, hipertensiune, boli cardiace, retentie de lichide. Se foloseste cu prudenta in primele 2 trimestre de sarcina. La pacientii varstnici creste riscul de toxicitate GI. In tratamentul artritelor, efectul se instaleaza in 2-3 saptamani. Medicamentul nu se metabolizeaza la acid salicilic, de aceea nu se folosesc ca indicatori de dozare / toxicitate nivelele plasmatice ale acidului salicilic.

Observatii pentru pacient – familie

Se poate administra cu apa, lapte sau in timpul meselor pentru reducerea iritatiei gastrice. Nu mestecati si nu zdrobiti comprimatele. Anuntati aparitia efectelor adverse, sangerarilor, lipsa raspuns la tratament. Nu se administreaza in asociatie cu aspirina sau acetaminofen. Poate cauza ameteli, confuzie. Evitati activitatile ce necesita atentie sporita. Anuntati modificarile de aspect ale scaunului sau aparitia diareei; pot apare dezechilibre hidroelectrolitice sau hemoragii gastro-intestinale. Prezentati-va regulat la controale de laborator. Tratamentul trebuie modificat in functie de varsta, stare generala, modificarile in evolutia bolii.

Evaluarea si controlul terapiei

Investigati hipersensibilitatea la salicilati sau AINS. Investigati prezenta ulcerului peptic, HTA, sau a afectinunilor cardiace. Determinati prezenta sarcinii; evitati administrarea medicamentului in primele 2 trimestre. In tratamentul de lunga durata, monitorizati hemoleucograma, testele functionale renale si hepatice.

Supradozarea cu Dolobid

– Simptome: ameteli, greturi si varsaturi, diaree, tahicardie, hiperventilatie, stupor, dezorientare, coma, stop respirator.
– Tratament: masuri suportive. Se recomanda inducerea varsaturilor, lavaj gastric. Hemodializa poate fi ineficienta deoarece medicamentul se leaga in proportii semnificative de proteine plasmatice.

Interactiuni medicamentoase

– Acetaminofen. Cresc nivelele acetaminofenului.
– Antiacide. Scad nivelele plasmatice ale diflunisalului.
– Anticoagulante. Creste timpul de protrombina.
– Furosemid. Scade efectul hiperuricemic al furosemidului.
– Hidroclorotiazida. Cresc nivelele plasmatice ale hidroclorotiazidei si scade efectul hiperuricemic.
– Indometacin. Scade clearance urinar al indometacinului → cresc nivelele plasmatice.
– Naproxen. Scade excretia urinara a naproxenului si a metabolitilor acestuia.

Reactii adverse la Dolobid

Gastro-intestinale: greturi si varsaturi, dispepsie, durere gastro-intestinala, hemoragii, diaree, ulcer peptic, anorexie.
Sistem nervos central: cefalee, somnolenta, insmnie, vertij, depresii, parestezii.
Dermatologic: rash, prurit, sindrom Stevens-Johnson, eritem multiform.
Cardiovasculare: palpitatii, edeme, sincope.
Altele: tinnitus, astenie, hipersenzibilitate, anafilaxie, dispnee, disurie.