Dictionar medicamente litera D

Droperidol

Compozitie Droperidol

Fiecare fiola (10 ml) contine 25 mg de 1- [1- (4 (p-fluorofenil)-4-oxobutil)-1,2,3,6-tetrahidro-4-piridil] benzimidazolin-2-ona.

Indicatii Droperidol

Se recomanda in combinatie cu Fentanyl injectabil, in tratamentul neuroleptanalgezic la pacientii varstnici, cu circulatie labila, cu stare generala alterata; in tratamentul agitatiei psihice post-operatorii; in caz de intoxicatii de diverse origini, in socuri si in tratamentul complex al arsurilor, chiar in prezenta insuficientei cardiace, hepatice sau renale; in pregatirea pentru anestezie de diferite tipuri, examinari instrumentale, endoscopie.

Mod de administrare Droperidol

Adulti – Pregatirea pentru chirurgie 2,5-5 mg (1-2 ml) intramuscular, cu 15-45 minute inainte de interventia chirurgicala.
– Anestezie chirurgicala 15-20 mg (6-8 ml) intravenos.
-Mentinerea anesteziei in cazul interventiilor chirurgicale de lungadurata se vor administra, repetat, doze de 2,5-5 mg (1-2 ml).
– Perioada postoperatorie 2,5-5 mg (1-2 ml) intramuscular. La nevoie, doza poate fi repetata.
Copii – Pregatirea pentru chirurgie 0,1 mg/kg corp, intramuscular, inaintea interventiei chirurgicale.
– Anestezie chirurgicala 0,2-0,4 mg/kg corp, intravenos sau 0,3-0,6 mg/kg corp, intramuscular. Dozele vor fi modificate in functie de starea pacientului. Tratament combinat poate fi utilizat in combinatie cu Fentanyl, daca exista o echipa anesteziologica bine antrenata si un echipament adecvat.

Contraindicatii Droperidol

Parkinsonism.

Reactii adverse Droperidol

Pot aparea simptome extrapiramidale care se trateaza prin administrare de agenti antiparkinsonieni. In cazul supradozarii sau hipovolemiei severe, poate aparea scaderea presiunii sanguine. In cazul supradozarii, se administreaza simptomatice, iar in cazul hipovolemiei, se realizeaza repletia volemica.