Dictionar medicamente litera F

Farcolin. Prospect Farcolin

Compozitie Farcolin

Fiecare tableta contine: 2,0 mg salbutamol (sulfat)

Actiune terapeutica Farcolin

Farcolin este de preferat in tratamentul simptomatic al tulburarilor respiratorii datorate bronhospasmului. Salbutamolul, ingredientul activ din tabletele de Farcolin induce o actiune selectiva si puternica de stimulare a receptorilor b2 adrenergici, ceea ce produce relaxarea muschilor netezi bronsici. Ca urmare, cand este dat oral pacientilor cu astm, Farcolinul produce bronhodilatatie, o scadere a rezistentei in caile respiratorii si o imbunatatire semnificativa a functiei pulmonare cu disparitia dispneei asociate bronhospasmului. Salbutamolul, prin comparatie cu izoprenalina, are marele avantaj de a induce un efect pronuntat si prelungit pe bronhospasm. In plus, rezultatele studiilor clinice cu salbutamol dovedesc ca efectele sale pe receptorii b1 adrenergici ai cordului sunt mult mai mici (intre 1/4 – 1/2) decat cele ale izoprenalinei. Aceasta ilustreaza in cea mai mare masura ca efectele adverse cardiace, asociate utilizarii izoprenalinei, sunt mai putin asteptate in terapia cu Farcolin.

Indicatii Farcolin

Ca bronhodilatator in terapia profilactica sau de intretinere a astmului bronsic si pentru bronhospasmul reversibil asociat cu bronsite si emfizem. Ca tocolitic in practica ginecologica.

Mod de administrare Farcolin

1 – 2 tablete de 3 – 4 ori pe zi sau la recomandarea medicului.

Contraindicatii Farcolin

Salbutamolul nu trebuie sa fie recomandat impreuna cu medicamente beta-blocante, nici in tireotoxicoza si in timpul primelor trei luni de sarcina.

Precautii Farcolin

Salbutamolul trebuie sa fie administrat cu prudenta pacientilor cu hipertiroidism, insuficienta coronariana, hipertensiune arteriala severa si diabet zaharat.