Semne Simptome Litera F

Ficat marit

Ficatul marit numit si hepatomegalie se defineste palpatoriu in cazul in care marginea inferioara a ficatului este localizata la mai mult de 2 cm de rebordul costal, percutoriu cand marginea hepatica depaseste 14 cm sau echografic, cand diametrul longitudinal la nivelul liniei medioclaviculare este mai mare de 15 cm.

Testele de rutina in vederea evaluarii hepatomegaliei includ: hemoleucograma, coagulograma, VSH, titrul ANA, biochimia, radiografia toracica, EKG-ul.
Daca se suspecteaza hepatita virala se pot face testele serologice pentru depistarea acestora. Tomografia abdominala poate evidentia carcinomul hepatic metastatic si de multe ori si tumora primara. Carcinomul metastatic si diferitele forme de ciroza hepatica pot fi diagnosticate prin punctie hepatica, dar este de retinut pericolul unei biopsi in cazul unei ciroze biliare si in cazul tulburarilor de coagulare. Ecografia ar trebui facuta in suspiciunea de colecistita. Se pot face si colangiografia transhepatica sau ERCP (colangiopancreatografia endoscopica retrograda). In unele cazuri de obstructie biliara, chirurgia exploratorie este singura metoda care pune diagnosticul.
Diferitele boli infectioase vor necesita teste serologice sau IDR pentru depistarea agentului etiologic. De exemplu pentru infectia cu Brucella se pot doza anticorpii anti brucellina sau se poate face un test Monospot. Pentru tubeculoza si infectii fungice se pot face teste IDR.
Diferitele forme de anemii hemolitice se pot diagnostica prin frotiu sangvin, preparat pentru sickle cells, dozarea haptoglobinei serice si electroforeza hemoglobinei. Formele de reticulendotelioza necesita biopsie hepatica.
Insuficiena cardiaca poate fi evidentiata prin ecocardiografie.
Hemocromatoza se diagnosticheaza tot prin punctie hepatica, dar se pot face si dozarea fierului seric si CTLF. Boala Wilson (boala ereditara determinata de tulburari in metabolismul cuprului si avand manifestari hepatice si neuropshihice) se diagnosticheaza prin dozarea cuprului seric si a ceruloplasminei.
Cea mai eficienta abordare a unui caz de hepatomegalie, dupa afectuarea testelor de rutina, este transferul intr-o sectie de gastroenterologie.