Fisuri Anale

Fisuri si mancarimi anale

Chiar daca simptomele sunt comparabile cum ar fi durere, sangerare si mancari-me, asemanarile intre fisurile anale si  hemoroizi  sunt in  mare  masura doar aparente.
Hemoroizii sunt, in general, vene inflamate. Prin contrast, fisurile sunt ulceratii sau crapaturi in piele care doar intamplator apar in aceeasi zona.

Fisurile sunt foarte asemanatoare acelor rupturi care apar uneori in colturile gurii. Atat fisurile orale , cat si cele anale apar acolo unde pielea face jonctiunea cu membrana mucoasa, extrem de delicata. in anus, o cauza frecventa a acestor rupturi este evacuarea unui scaun voluminos si tare .

Cercetari de ultima ora arata ce probleme anatomice favorizeaza fisurile anale cronice, spre deosebire de cele izolate, legate de ranile dureroase. Presiunea crescuta asupra muschilor interni ai sfincterului anal si diminuarea fluxului sangvin spre zona in care apar fisurile pot predispune la probleme cronice.

Daca aveti fisuri anale, stiti bine cat de mizerabila va fac ele viata — cel putin atunci cand stati in sezut. Va consolati cu gandul ca aproximativ 60 la suta dintre fisurile anale se vindeca in decurs de cateva saptamani. in cazurile cronice grave poate fi necesara o interventie chirurgicala, dar aceasta implica riscuri, inclusiv incontinenta de fecale in eventualitatea lezarii sfincterului. Din fericire, exista cateva remedii neinvazive care calmeaza durerea si previn recidivarea fisurilor.

Iata ce va sugereaza specialistii

Diminuati cu fibre si lichide consistenta scaunelor
Deschiderea anala nu a fost programata pentru a se adecva scaunelor voluminoase si tari . In general, fecalele rezultate in urma unei diete saracacioase in fibre , scaune tari ca piatra, se evacueaza greu si sfasie canalul anal , ceea ce poate duce la fisuri anale si hemoroizi .

Solutia? Comutati-va pe o dieta bogata in fibre si lichide, ce va avea ca efect muierea scaunelor. Mancand mai multe fructe , vegetale si cereale si band 6-8 pahare de apa zilnic, va asigurati cele mai eficace remedii si masuri preventive in privinta fisurilor anale, spune dr. Gathright. De indata ce scaunele devin moi si usor evacuabile, fisurile anale ar trebui sa inceapa sa se vindece de la sine.

Incercati vaselina
Consumul sporit de fibre va muia scaunul, dar canalul anal poate fi protejat si ungandu-l inainte de evacuarea colonului , anuntata de spasmul premergator. Putina vaselina introdusa cam la un centimetru adancime in rect faciliteaza scaunului sa treaca fara sa provoace leziune, spune Edmund Leff, specialist in probleme colorectale.

Mentineti zona anala curata, uscata si la o temperatura potrivita
Spalati zona anala dimineata si seara, precum si dupa fiecare scaun, va recomanda medicul de familie Stephen Amiel. Sa nu mai vorbim de faptul ca hartia igienica lasa urme firave, dar foarte iritante, de fecale pe pielea sensibila din jurul anusului, indeosebi daca aveti ramasite de piele de la fisuri anterioare sau de la hemoroizi .

Hartia igienica umeda sau cremele dermatologice de tipul cremelor bi-dratante au o actiune benefica. Manipulati bland, dar atent curatirea zonei; tamponati, nu frecati, iar daca durerea sau mancarimea este prea suparatoare, folositi un uscator de par pe pozitia „aer rece”. Pudra de talc neparfurna-ta reduce transpiratia si frecarea din timpul zilei. Purtati chiloti din bumbac , care sa nu va stranga, si peste noapte nu va imbracati prea gros.