Articole Recomandate

Gastrita – prevenire si tratament

Gastrita este o afectiune suparatoare, care poate genera complicatii daca nu este tratata corespunzator.

Gastrita este o tulburare a digestiei
care se manifesta prin inflamarea mucoasei stomacului. Mucoasa actioneaza ca o bariera care protejeaza peretele stomacului, absorbind secretiile acide produse prin digestia alimentelor. Fara aceasta protectie, peretele stomacului ar fi mai sensibil si mai usor de atacat de sucurile gastrice acide sau de alte substante iritante ce pot provoca ulcere. Asa se intampla in cazul ulcerului gastroduodenal. Atunci cand este iritata doar mucoasa gastrica, insa, in timp ce peretele stomacului ramane neatins, vorbim de gastrita.

Stresul dauneaza stomacului

Gastrita poate fi acuta, si atunci se manifesta brusc, ori cronica, caz in care evolueaza lent, de-a lungul anilor. Desi nu se cunosc cauzele exacte ale afectiunii, au fost evidentiati mai multi factori care contribuie la aparitia ei. In cazul gastritei acute, printre „vinovati” se numara stresul, surmenajul, anxietatea, alcoolul, consumul in cantitati mari de medicamente antiinflamatorii, o alergie, dar poate fi si consecinta unei tulburari serioase in activitatea ficatului, rinichilor sau plamanilor.

Gastrita cronica are drept factori favorizanti infectia cu bacteria helico-bacterpylori (implicata in majoritatea cazurilor de ulcer gastroduodenal), consumul prelungit de substante iritante (alcool, tutun, medicamente antiinflamatorii), anemia pernicioasa (deficit de vitamina B12) sau o maladie autoimuna.

Gastrita acuta se manifesta prin senzatie de arsura la nivelul stomacului si prin dureri in partea superioara a abdomenului, balonare. Adeseori, aceste simptome sunt mai intense imediat dupa mese. La unele persoane pot aparea si neplaceri mai acute: greturi si pierderea poftei de mancare, iar daca mucoasa gastrica este foarte iritata se poate declansa chiar o hemoragie digestiva, situatie in care bolnavul va sesiza urme de sange in varsaturi sau scaune foarte inchise la culoare.

Gastrita cronica
este insotita uneori de senzatie de arsura sau de dureri la nivelul stomacului, dar poate evolua mult timp fara alt simptom decat, eventual, o usoara pierdere a poftei de mancare. Daca se intampla sa existe si o hemoragie foarte mica, dar regulata, poate aparea si anemia. Intr-o asemenea situatie, persoana in ca uza este palida, se simte slabita si resimte dificultate la respiratie.

Tratament de specialitate al gastritei
Gastroscopia este principalul examen recomandat de catre medici pentru a diagnostica gastrita. Aceasta metoda permite examinarea directa a tubului digestiv superior, putand fi astfel vizualizate leziunile mucoasei gastrice (se introduce in gura, pana in stomac, un tub flexibil, cu telecamera). In timpul examinarii se pot preleva probe de mucoasa (biopsie). Tratamentul gastritei acute depinde de cauza acesteia. Medicul va recomanda o dieta lichida pentru 1–2 zile, inlocuita treptat de un regim alimentar normal, cu trei mese principale pe zi, fara alimentele care dau aciditate.

Pentru ameliorarea simptomelor poate fi necesara administrarea antacidelor. Pana la disparitia simptomelor se recomanda evitarea alcoolului si tutunului, administrarea de aspirina si alte antiinflamatorii. In cazul gastritei cronice se recomanda medicamente care diminueaza sau neutralizeaza actiunea acizilor gastrici. Daca a fost confirmata existenta bacteriei Helico bacterpylori, medicul va prescrie un antibiotic. Si in cazul gastritei cronice se recomanda evitarea fumatului, a alcoolului si a anumitor preparate antiinflamatoare. Netratata, gastrita cronica poate fi un factor de risc pentru ulcerul gastric, dar si pentru cancer gastric.

Regim alimentar adecvat in gastrita

Alimente permise. Pentru a elimina disconfortul cauzat de gastrita e recomandabil sa reduceti consumul de grasimi si sa optati pentru carnea slaba, fiarta sau la gratar. Puteti consuma oua, dar nu prajite, si lactate de orice fel, painea alba, legumele fierte (morcovi, ciuperci, spanac, fasolea verde), mere, banane coapte, compoturi.

Alimente ce trebuie evitate.
In principal este vorba despre alimentele susceptibile sa stimuleze secretia sucurilor gastrice si cele care se digera greu: alimente bogate in grasimi (ciorbe grase, prajeli, carne grasa, peste afumat sau marinat), produsele de patiserie, ouale prajite, legumele crude, leguminoasele (fasolea uscata, mazare, linte etc.), painea obtinuta din amestecuri de faina. De asemenea, consumati cu moderatie alimente iritante: condimente, brocoli, varza, varza de Bruxelles, conopida, ceapa, pere, nap, fructe uscate (smochine, stafide), fructele ce contin seminte mici, nuci si alimentele care contin nuci.