Cancer Colon

Ghid pas cu pas pentru preventia cancerului colorectal

Pasul 1:

Sa cunoastem factorii de risc. Problemele intestinale sunt comune – toti avem astfel de probleme la un moment dat în viata. Dar cum va puteti da seama daca sunt suficient de grave ca sa mergeti la medic si sa le tratati sau sa uitati de ele si sa va continuati viata? Acest articol, prin abordarea simptomelor pas cu pas, va ajuta sa luati o decizie informata. El este menit sa îi asigure pe cei mai multi ca nu au cancer colorectal si sa îi determine pe cei cu simptome de mare risc sa se adreseze medicului.

Întrebari pentru dv.: Câti ani aveti? Cu cât sunteti mai în vârsta, cu atât mai în serios trebuie sa luati simptomele persistente – majoritatea persoanelor dezvolta un cancer la peste 55 de ani – sub 35 este foarte rar.

De cât timp aveti aceste simptome?

Majoritatea problemelor intestinale apar si dispar într-un interval de 3-4 saptamâni – simptomele pe care nu le-ati mai simtit care persista mai mult de patru saptamâni trebuie sa va determine sa mergeti la medicul de familie.

Cât de severe sunt simptomele?

Va afecteaza munca, pofta de mâncare sau somnul? Mergeti la medicul de familie cât mai curând. Simptomele mai putin intense -puteti astepta pentru a le urmari fara a va expune nici unui risc în plus timp de patru saptamâni de la aparitia lor pentru a observa daca dispar.

Care sunt simptomele?

Fiecare persoana este diferita – milioane sufera de diferite probleme intestinale în fiecare an. Încercati sa le revizuiti, sa va dati seama daca se încadreaza în categoria cu risc crescut, sau în cea cu risc foarte mic – treceti la PASUL 2.
Stiati ca?Cancerul colorectal este mai frecvent în Europa, a doua cauza de moarte prin cancer în Marea Britanie, afectând una din 10 familii.

Pasul 2:

Simptomele tale reprezinta un risc crescut sau scazut? Va cunoasteti organismul. Daca aveti senzatia ca aveti o problema grava de sanatate, nu ignorati aceasta senzatie. Daca acest tip de cancer este depistat din timp, majoritatea persoanelor supravietuiesc.

S-a schimbat ceva în tranzitul intestinal?

Este important daca mergeti la toaleta mai frecvent, de mai multe ori pe zi sau în timpul noptii, daca scaunele au scazut în consistenta, daca aceste simptome persista zi de zi timp de mai mult de patru saptamâni.

Aveti sângerari?

Peste 50 de ani? Trebuie sa va prezentati la spital pentru investigatii, daca sângerarile persista, chiar daca dv credeti ca aveti hemoroizi, pentru a exclude cancerul.
Sub 50 de ani? Sângerarea este obisnuita pentru multe persoane, apare si dispare si are cauze fara importanta. Sângerarile ce apar fara motiv (de exemplu, efort, mâncarimi, dureri, hemoroizi palpabili) sunt mai importante  ­mergeti la medic daca acestea persista mai mult de doua luni.

Sângerare si schimbari ale tranzitului intestinal?

Daca acestea dureaza mai mult de 4 saptamâni, mergeti la medic. Persoanele care au sângerari si scaune de consistenta redusasi mai frecvente au simptome grave care nu trebuie ignorate indiferent de vârsta, desi majoritatea nu au cancer.

Sunteti anemic?

Va simtiti obosit, va pierdeti usor suflul, nu aveti energie – acestea sunt simptome comune –  de cele mai multe ori nu înseamna ca sunteti anemic. Daca simptomele persista, puteti necesita un test de sânge pentru a exclude aceasta boala. Barbatii cu anemie – trebuie în general investigati pentru cancerul colorectal. Femeile cu anemie – dupa menopauza, aceeasi indicatie.

Aveti dureri severe sau un disconfort permanent?

Durerile persistente sau discomfortul abdominal care apar aproape întotdeauna dupa mese, scaderea poftei de mâncare, scaderea în greutate trebuie sa va determine sa mergeti la medic. Durerile abdominale fara caracteristicile acestea sunt mai putin importante – puteti astepta patru saptamâni înainte de a merge la medic pentru a vedea daca nu dispar de la sine.

Aveti colita ulcerativa?

Colita care dureaza mai mut de 10 ani – trebuie sa fiti în evidenta unui spital pentru investigatii si tratament. Pe o perioada mai scurta de timp nu reprezinta vreun risc major de cancer colorectal.  
TRECETI LA PASUL 3.

Pasul 3:

Cum sa îmi testez simptomele?

Va puteti testa simptomele intestinale în siguranta timp de doua saptamâni pentru a vedea daca acestea dispar sau scad în intensitate.

Iata cum le puteti testa:

Regimul alimentar – încercati diferite schimbari, cum ar fi fibre: mâncati mai multe alimente cu fibre (daca sunteti constipat) sau mai putine (pentru simptome asemanatoare diareei). Alimentele cu continut mare de fibre sunt pâinea integralasi cerealele, fructele si legumele. Beti mai multe lichide.

Schimbati-va stilul de viata – daca sunteti sedentar, încercati sa fiti mai activ, încercati sa faceti plimbari lungi. Exercitiile fizice cresc motilitatea intestinala.

Discutati cu un farmacist – Întrebati un farmacist pe care îl simpatizati ce remedii puteti cumpara sau cum va puteti schimba dieta. Farmacistii va pot ajuta si va pot da sfaturi; ar trebui sa discutati cu ei înainte de a merge la medicul de familie.

Discutati cu medicul de familie – despre schimbari în stilul de viata sau medicamente care v-ar putea înlatura simptomele. Întrebati medicul daca trebuie sa fiti examinat printr-un tuseu rectal – cu un deget înmanusat introdus în rect – pentru a depista eventualii noduli suspiciosi care ar putea fi cancerosi.  Simptomele pot dispare în timp ce încercati sa le tratati, daca reapar când încetati sa folositi diferite medicamente – mergeti la medicul de familie.

Stiati ca ?...Testele pentru depistarea cantitatilor mici de sânge în scaun sunt utile pentru persoanele de peste 50 de ani. Metodele de screening au început sa se aplice – întrebati medicul de familie daca aceasta analiza este disponibila în zona dv.

Pasul 4:

Mergeti la medic. Daca credeti ca aveti simptome îngrijoratoare, nu asteptati mai mult de patru saptamâni înainte de a merge la medic.  
Înainte de a merge la medicul de familie: încercati satineti o evidenta a tranzitului intestinal (în special de câte ori mergeti la toaleta/daca scaunele au scazut în consistenta) si a alimentatiei dv – aceasta poate fi utila.
Un pacient amâna în medie 8 minute înainte de a-l întreba pe medic ceea ce îl intereseaza. Medicii de familie sunt obisnuiti sa discute pe astfel de teme si nu se vor simti jenati.
Notati pe o lista întrebarile pe care doriti sa le adresati medicului de familie, de exemplu:

Simptomele mele sunt obisnuite?
Pot arata ca am cancer?
Ce alta boala le poate cauza?
Ce pot face ca aceste simpttome sa dispara?

Antecedentele familiale – asigurati-va ca medicul de familie stie daca vreo ruda a avut
cancer colorectal/alte tipuri de cancer sau  probleme intestinale ca si colita ulcerativa sau
boala lui Crohn.

Exista teste pe care le poate face medicul de familie?

Un tuseu rectal – examinare cu un deget înmanusat în interiorul rectului.
Palparea abdomenului – pentru a depista mase suspicioase.
Sigmoidoscopul rigid – tub prin care se pot examina zone superioare ale rectului.

Teste pentru depistarea anemiei.

Daca medicul de familie va trimite pentru investigatii la spital, întrebati daca este o trimitere urgenta – daca este urgenta, acest lucru nu înseamna ca aveti cancer. Daca nu este urgenta, cât de lunga este lista de asteptare? Sunteti trimis la un specialist? Ce tip de test este recomandabil?

Stiati ca? … Medicii de famile trebuie sa trimita persoanele care manifesta simptome îngrijoratoare la spital pentru investigatii în doua saptamâni – desi se va dovedi ca majoritatea nu au cancer.

Simptomele importante sunt:

Sângerari cu schimbari ale tranzitului intestinal cu scaderea consistentei scaunelor

Sângerare la vârsta de 50-55 de ani

Schimbari permanente ale tranzitului intestinal la peste 55 de ani

Anemie de cauza necunoscuta

Masa necunoscuta palpata în abdomen sau în rect de medicul de familie