Gastroenterologie

Hemoragia diverticulara

Hemoragia diverticulara apare atunci cand diverticulii care s-au dezvoltat in peretele intestinului gros (colon) incep sa sangereze.

Diverticulii reprezinta hernierea (proeminenta) mucoasei peretelui colonului prin musculatura acestuia. Peretele colonului este format din 4 tunici dispuse concentric,care de la interior spre exterior sunt: mucoasa, submucoasa, musculara si seroasa.

Diverticulii sunt pungi formate din pliurile mucoasei peretelui intestinal. Pot sa apara oriunde de-a lungul colonului; de obicei sunt multipli si tind sa fie bine reprezentati si dezvoltati in zonele de slabiciune ale peretelui muscular colonic, locul de predilectie fiind sigmoidul. Diverticulii sunt extrem de frecventi si prevalenta creste cu varsta.

O complicatie posibila a diverticulozei, dar mai rara decat infectia, este hemoragia diverticulara cu sange rosu, neamestecat cu materiile fecale, dar in cantitate mai mare decat la hemoroizi. Hemoragia, in general abundenta, apare la 3-5% din pacientii care sunt cunoscuti cu diverticuloza.