Gastroenterologie

Hepatita alcoolica

Hepatita alcoolica este o frecvent intalnita forma de hepatita determinata de consumul excesiv de alcool si poate lua atat o forma acuta (afectiunea apare brusc si se manifesta sever, simptomele evoluand cu repeziciune), cat si o forma cronica (in care afectiunea persista pentru o luna perioada de timp).

Fiind cauzata de consumul excesiv de alcool, probabilitatea de a dezvolta o asemenea forma de hepatita creste o data cu durata abuzului de alcool, insa mai depinde si de o serie de factori genetici. In mod normal, hepatita alcoolica apare in decurs de decenii de la instalarea abuzului de alcool, insa exista cazuri extreme, cand aceasta poate apare si in primul an de alcoolism.

Hepatita este inflamatia ficatului, determinata de distrugerea celulelor hepatice asociate consumului indelungat de alcool etilic. Este o afectiune grava, precursoare a cirozei. Pacientii afectati sever se prezinta cu febra subacuta, hepatomegalie, leucocitoza, icter, coagulopatii si manifestari ale hipertensiunii portale: hemoragii variceale. Totusi formele usoare ale hepatitei alcoolice nu determina simptome.

Hepatita alcoolica progreseaza de obicei spre ciroza, cada se continua consumul de alcool, daca acesta este oprit, afectiunea se remite in citeva luni, cu sau fara sechele hepatice reziduale sau ciroza.

Desi nu s-a dovedit nici o componenta genetica, se pare ca femeile sunt mai succeptibile, decit barbatii la efectele adverse ale alcoolului. Acestea dezvolta hepatita alcoolica dupa perioade mai scurte de abuz alcoolic, iar progresia este mai rapida.

Doza minima zilnica de etanol care duce la initierea leziunilor hepatice este la barbati de 40g si la femei 20g. Pentru pacientii care continua sa consume alcool dupa ce au fost diagnosticati cu hepatita alcoolica, rata de supravietuire la 5 ani este de 30% pentru femei, comparata cu 70% pentru barbati.

Hepatita alcoolica se poate dezvolta de la orice virsta, totusi virful de incidenta este intre 20 si 60 de ani.

Complicatiile acestei afectiuni sunt foarte severe, ele includ:hipertensiune portala, singerari variceale, retentie de fluid in cavitatea abdominala-ascita, tulburari de coagulare, icter, encefalopatie hepatica si ciroza.