Dictionar medicamente litera H

Hismanal. Prospect Hismanal

Compozitie Hismanal

Fiecare comprimat contine 10 mg astemizol.

Actiune terapeutica Hismanal

Hismanal este un antihistaminic (antagonist H1) puternic si cu actiune de lunga durata, fara efecte centrale sedative si anticolinergice. Datorita actiunii sale prelungite, o singura administrare/zi este suficienta pentru a suprima simptomele unei reactii alergice timp de 24 de ore.

Indicatii Hismanal

Hismanal este indicat in tratamentul rinitei alergice sezoniere si perene, conjunctivitei alergice, urticariei cronice si a altor afectiuni de natura alergica.

Mod de administrare Hismanal

Adulti si copii peste 12 ani: 1 comprimat (10 mg)/zi; copii intre 6 si 12 ani: 1/2 comprimat (5 mg)/zi. Doza zilnica recomandata nu trebuie depasita. Comprimatele de Hismanal nu se indica copiilor sub varsta de 6 ani.

Contraindicatii Hismanal

Hipersensibilitate cunoscuta la astemizol sau la oricare din ingredientele inactive. Deoarece Hismanal este metabolizat extensiv de catre ficat, administrarea sa este contraindicata pacientilor cu disfunctii hepatice grave. Administrarea concomitenta a oricaruia dintre urmatoarele medicamente: antifungice de tip azol, destinate administrarii orale sau parenterale; antibiotice macrolide (exceptand azitromicina); inhibitori selectivi pentru reabsorbtia serotoninei; inhibitori ai proteazei HIV; mibefradil; chinina in doze terapeutice. Vezi cap. Interactiuni.

Precautii Hismanal

Doza zilnica recomandata nu trebuie depasita. Pacientii suferind de afectiuni care dau nastere unei prelungiri a intervalului QT, pot prezenta prelungirea acestuia si/sau o aritmie ventriculara in timpul tratamentului cu astemizol. in consecinta, este contraindicata administrarea acestuia pacientilor cu sindrom QT congenital, pacientilor tratati cu medicamente ce prelungesc intervalul QT (incluzand antiaritmice, terfenadina sau eritromicina) sau pacientilor cu hipocalcemie necorijata.

Hismanal in sarcina si alaptare

La animale, astemizolul nu afecteaza fertilitatea si nu este teratogen. La doze foarte mari (40 mg/kg), a fost observata embriotoxicitate la sobolani, dar nu si la iepuri. Un studiu pe o populatie numeroasa a demonstrat ca Hismanal nu sporeste riscul aparitiei anomaliilor la fat. Hismanal poate fi administrat in timpul sarcinii doar daca beneficiile anticipate justifica riscurile potentiale la care este expus fatul. La caini, astemizolul si metabolitii sai sunt excretati in laptele matern in concentratii foarte scazute. Daca utilizarea Hismanal este considerata esentiala, trebuie evaluat raportul beneficiu/risc privind alaptarea.

Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini

In doza recomandata, Hismanal nu afecteaza capacitatea de a desfasura activitati ce solicita vigilenta.

Reactii adverse Hismanal

Hismanal nu produce efecte secundare sedative sau anticolinergice. In cazul unor tratamente de lunga durata se pot inregistra cresteri ponderale. Au fost semnalate rare cazuri de hipersensibilitate la astemizol: angioedem, bronhospasm, fotosensibilitate, prurit, eruptii cutanate, reactii anafilactice. De asemenea, au fost inregistrate si cazuri izolate de convulsii, parestezii benigne, mialgii/artralgii, edeme, tulburari de dispozitie, insomnii, cosmaruri, cresterea transaminazelor si hepatite. In majoritatea cazurilor nu s-a putut evidentia in mod clar o relatie cauzala directa cu administrarea Hismanal.