Gastroenterologie

Indigestia si sarbatorile

Mancarea multa si grea  are un impact foarte mare asupra tubului digestiv. Carne de porc, salata Boeuf, dulciuri delcioase, toate acestea ne dau peste cap stomacul. Doctorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne da cateva sfaturi ‘de aur’.

Ce este indigestia alimentara?

Indigestia alimentara e o afectiune frecventa, mai ales de Sarbatori. Persoanele care sufera de diverse boli ale aparatului digestiv sunt predispuse la indigestie, iar pentru a preveni agravarea unor afectiuni deja stiute este bine sa se incerce evitarea unor alimente greu digerabile: preparatele din oua, carnea tocata, carnea grasa.

-Mancati cu moderatie, altfel va veti trezi de la masa direct la camera de garda a celui mai apropiat spital.
– Incepeti masa cu un aperitiv de 50 ml de tarie (nu pe stomacul gol). Acesta stimuleaza secretia de sucuri gastrice care usureaza digestia. Trebuie sa fie de calitate, ca sa nu va dea dureri de cap.
– Fumul de tigara ingreuneaza digestia, asa ca incercati sa mancati in spatii aerisite.
– Mestecati bine mancarea pana ajunge fluida, altfel ‘cade ca bolovanul in stomac’, adauga specialistul.
– Mancati putin si la intervale de o ora – doua. Niciodata nu trebuie sa va saturati complet si aduceti un nou fel de mancare abia atunci cand simtiti ca va e foame. Abia la ultimul fel de mancare mancati pe saturate. Intre mese, mai faceti miscare.

– Dupa reprize de alimente mai grele, consumati fructe de gen ananas, kiwi, care ajuta digestia. Fructele nu trebuie sa lipseasca de pe masa.
– Cei care au probleme cu bila, cu ficatul sau cu stomacul pot lua preparate cu actiune de drenare (colebil, bilicol), sau preparate cu enzime digestive (triferment, festal). Acestea se iau in timpul mesei.
– Nu in ultimul rand, atentie la alimentele cumparate si in special la carnea de porc, care poate fi infestata cu trichinela sau infectata cu salmonela sau cu stafilococi, care dau toxiinfectii alimentare.

Beti ceaiuri digestive

Durerile de stomac, balonarile si senzatia de greata sunt frecvente mai ales in perioada sarbatorilor, dupa ce am consumat alimente bogate in grasimi, bauturi carbogazoase si alcool in exces. Alaturi de traditionala ciorba de potroace, puteti apela la ceaiurile digestive. Gruia Novac, director executiv Nova Plus, ne recomanda ceaiul de menta, sau ceai digestiv special, dintr-o combinatie unica de plante. Este recomandat in cazul tulburarilor digestive pentru ca are efecte antispasmodice si calmante la nivelul tubului digestiv. Se bea de preferinta rece, cu inghitituri mici.

Ceai de menta

Un ceai cu o combinatie unica de frunze de menta, lamaita, papadie, angelina si de coriandru care ajuta procesul de digestie si are o actiune benefica asupra intestinelor. Pentru rezultate mai bune consumati-l regulat, nu mai mult de 3 cani pe zi.

Fiti atenti la aceste produse

Cozonac: Prajiturile si cozonacul trebuie consumate cu moderatie

Carne porc: Preparatele din porc ingreuneaza digestia

Salata Boeuf: Este foarte ‘grea’ din cauza mixturii de ingrediente