Dictionar medicamente litera I

Iopamiro

Compozitie Iopamiro

Iopamiro

Fiole „200” a 10 ml solutie injectabila, continand iopamidol 40,8%, corespunzator la 200 mg iod/ml; fiole „300” a 10 ml solutie injectabila si flacoane „300” a 30 ml, 50 ml sau 100 ml solutie injectabila, continand iopamidol 61,2%, corespunzator la 300 mg iod/ml; fiole si flacoane „370” a 10 ml, 30 ml, 50 ml sau 100 ml solutie injectabila, continand iopamidol 75,5% corespunzator la 370 mg iod/ml.

Actiune terapeutica Iopamiro

Produs organic iodat, neionic, hidrosolubil, folosit ca substanta de contrast pentru examene radiologice.

Indicatii Iopamiro

Pentru mielografie, angiografie cerebrala, arteriografie si venografie periferica, angiocardiografie, ventriculografie stanga si arteriografie coronariana, aortografie, angiografie viscerala selectiva, urografie, artrografie.

Contraindicatii Iopamiro

Prudenta mare sau se evita la cei cu reactii nedorite la produsi iodati in antecedente, la alergici sau la astmatici, la bolnavii cu insuficienta hepato-renala grava; prudenta in insuficienta hepatica severa, insuficienta renala moderata-grava, insuficienta cardiaca, boli sistemice grave, diabet, mielom multiplu (este necesara o hidratare buna); dezechilibrele hidroelectrolitice trebuie corectate; grija deosebita cand se injecteaza in inima dreapta sau artera pulmonara, angiografia inimii drepte trebuie efectuata exceptional; la femei se va folosi, de preferinta, in perioada preovulatorie a ciclului si se va evita in cursul sarcinii. Tratamentul anticonvulsivant se mentine la epilepticii supusi mielografiei; neurolepticele si antidepresivele vor fi intrerupte cu cel putin 2 zile inainte de mielografie (sau multa prudenta, daca nu este posibil). Interfera testul cu radioiod timp de 2 – 3 luni.

Reactii adverse Iopamiro

In general bine suportat; produce rareori cefalee, greata, voma, senzatie de cald, dispnee, hipotensiune; folosit pentru mielografie provoaca ocazional cefalee, ameteli, greata si voma; in timpul arteriografiei intracardiace si/sau coronariene, pot surveni aritmii ventriculare (rareori); ca pentru toate produsele iodate sunt posibile reactii alergice sau de intoleranta severe – se foloseste numai in spital, de catre specialist, avand posibilitati de reanimare si terapie intensiva.

Mod de administrare Iopamiro

Conform recomandarii radiologului, in functie de felul examenului; pentru mielografie se foloseste lopamiro 200, pentru angiografie, urografie, artrografie – lopamiro 300 sau 370.