Dictionar medicamente litera K

Ketalar

Actiune terapeutica Ketalar

Ketalar

Anestezic general, provoaca analgezie profunda si somn superficial („anestezie disociativa”); efectul se instaleaza la 30 secunde de la injectarea intravenoasa si 3-4 minute de la injectarea intramusculara si dureaza 5-10 minute; respiratia este de obicei stimulata, iar presiunea arteriala creste.

Indicatii Ketalar

Ca anestezic unic pentru interventii chirurgicale de scurta durata, care nu necesita relaxare musculara; pentru inducerea anesteziei generale si pentru suplimentarea anestezicelor cu potenta mica.

Mod de administrare Ketalar

Intravenos, 2 mg/kilocorp (1-4,5 mg),diluat 1/1 si injectat in 60 de secunde; doza intreaga sau jumatate se repeta dupa nevoie, pentru mentinerea anesteziei; se poate injecta si intramuscular, 6-10 mg/kilocorp.

Contraindicatii Ketalar

Alergie la ketamina, eclampsie sau preeclampsie si toate situatiile in care cresterea presiunii arteriale poate fi daunatoare; prudenta la alcoolici si la bolnavii cu presiune mare a lichidului cerebrospinal. Nu se foloseste singur in interventiile chirurgicale sau diagnostice pe faringe, laringe si bronhii (reflexele se mentin). Ketamina poate intarzia revenirea din anestezia cu barbiturice si opioide si poate potenta efectul curarizantelor antidepolarizante; halotanul impiedica efectul stimulant circulator al ketaminei; asocierea hormonilor tiroidieni favorizeaza hipertensiunea si tahicardia; ketamina nu se amesteca cu barbiturice in aceeasi seringa (precipitarea).

Reactii adverse Ketalar

Injectarea prea rapida poate provoca deprimare respiratorie (este necesara dotarea pentru respiratie artificiala) si hipertensiune marcata; rareori hipotensiune, bradicardie, aritmii; in perioada de revenire uneori salivatie, greata, voma, ameteli, cefalee, tulburari psihice (sunt favorizate de stimularea verbala si tactila, dureaza cateva ore, recurente pot surveni 24 de ore).