Dictionar medicamente litera L

Locacorten

Compozitie Locacorten

Substante active: 6, 9-difluoro-11,17,21-trihidroxi-16-metil-pregna-1,4-diene-3,20-dion, 21-pivalic (=pivalat de flumetazon), acid salicilic, gudron de huila. Excipienti:adeps lanae.

Actiune terapeutica Locacorten

Corticosteroid local cu acid salicilic si gudron de huila.

Indicatii Locacorten

Afectiuni cutanate inflamatorii refractare, sensibile sau partial rezistente la corticosteroizi, de variate tipuri si localizari: eczeme seboreice, eczeme de contact, dermatite topice (la pacientii de orice varsta), psoriazis vulgar, lichen plan, neurodermatite localizate.

Mod de administrare Locacorten

Dupa curatirea pielii de scuame, Locacorten-ul Tar se aplica pe zonele afectate in pelicula subtire de 2 ori pe zi, iar daca se folosesc  pansamente ocluzive, de 1-2 ori pe zi, in functie de severitatea bolii dupa care se maseaza usor. In functie de locul si tipul leziunilor, zona afectata va fi protejata de un pansament poros, de obicei nefiind necesar pansamentul ocluziv. In caz de intarziere a raspunsului terapeutic sau al unei ameliorari nesemnificative, efectul Locacorten-ului poate fi potentat prin aplicarea de pansamente ocluzive, insa pe timp scurt. Durata normala a tratamentului este de 2-3 saptamani; daca tratamentul trebuie prelungit, se recomanda continuarea acestuia cu Locasalen sau Locacorten. Locacorten-ul Tarpoate pata pielea si imbracamintea. Dupa aplicarea Locacorten-ului Tar, se evita expunerea la soare a zonelor tratate. Tratamentul afectiunilor cutanate cronice (psoriazis, eczeme cronice) nu se suprima brusc.
Conditii de pastrare: Locacorten-ul Tar se va proteja de caldura.

Contraindicatii Locacorten

Infectii bacteriene si virale ale pielii (ex., piodermite, varicela, eruptii postvaccinare, herpes simplex, herpes zoster), afectiuni micotice ale pielii, sifilis, tuberculoza cutanata, acnee rosacee, dermatite periorale, acnee vulgara, aplicatii perioculare, hipersensibilitate la componentii Locacorten-ului Tar.

Precautii Locacorten

In situatii exceptionale, cand Locacorten-ul Tar se aplica in cantitati mari, pe suprafete tegumentare intinse sau sub pansamente ocluzive, tratamentul se va face numai sub supraveghere medicala. Tratamentul indelungat, in special pe pielea fetei, trebuie intotdeauna evitat, indiferent de varsta pacientului. Daca se constata un inceput de dereglare a functiei adrenocorticale, trebuie evaluat riscul, in special in utilizarea preparatului pe zone intinse si sub pansamente ocluzive. Se administreaza cu precautie copiilor, a caror piele este mai sensibila. Aplicarea sub pansamente ocluzive trebuie sa se faca pe o perioada limitata si pe suprafete reduse. A nu se lasa la indemana copiilor!

Locacorten in sarcina si alaptare

Experientele pe animale au demonstrat posibilitatea corticosteroizilor si a gudronului de huila de a induce anomalii fetale. Intrucat studiile umane lipsesc, se recomanda administrarea cu precautie a Locacorten-ului Tar in timpul sarcinii si in special in primele 3 luni. Aceste precautii se refera la aplicarea Locacorten-ului Tar pe zone intinse, sub pansamente ocluzive si pe o perioada indelungata. Nu se cunoaste posibilitatea trecerii Locacorten-ului Tar in laptele matern, motiv pentru care administrarea acestuia la femeile care alapteaza se va face dupa o corecta evaluare a raportului beneficiu terapeutic / risc pentru copii.

Reactii adverse Locacorten

Rar la locul aplicarii semne moderate de iritatie, precum senzatie de arsura, prurit sau eruptie. Cazuri izolate de atrofie moderata a pielii. Printre alte reactii adverse intalnite in tratamentul cu glucocorticoizi se numara: alergia de contact, modificari ale pigmentatiei pielii sau infectii secundare. In particular, dupa o perioada indelungata de aplicatii pe zone intinse, sub pansamente ocluzive sau pe zone in care pielea este foarte permeabila (fata, axile), asemenea preparate pot agrava striae rubrae distensae, telangiectazia, purpura, acneea steroida. Tratamentul trebuie intrerupt in cazul intensificarii reactiilor adverse. Locacorten-ul Tar poate afecta negativ functia adrenocorticala. In special in cursul tratamentului prelungit, gudronul de huila poate produce acnee si fotosensibilizare. Salicilatul din unguent nu determina efecte sistemice.

Farmacodinamica

Pivalatul de flumetazon este un glucocorticoid sintetic difluorinat, cu actiune moderata locala. Exercita efecte antiinflamatoare, antialergice, vasoconstrictoare si antiproliferative. In afectiunile cutanate inflamatorii de diverse tipuri si origini, el confera o ameliorare prompta si elimina pruritul. Efectele multiple ale glucocorticoizilor se atribuie unui mecanism complex in care intervine si legarea de receptorii citoplasmatici specifici. Gudronul de huila exercita o actiune antieczematoasa, antipruriginoasa si antiinflamatorie. Acestora li se adauga proprietatile keratolitice, scuamolitice, moderat antibacteriene si antimicotice ale acidului salicilic.

Farmacocinetica

Absorbtia transcutana a pivalatului de flumetazon, care, chiar in conditii extreme este minima, se mareste prin prezenta acidului salicilic. Cand cele doua substante combinate sunt aplicate in mod repetat si pe suprafete tegumentare intinse, se observa o diminuare moderata si temporara a functiei adrenocorticale. Acidul salicilic se absoarbe numai in mica masura din unguent. Dupa aplicarea locala, chiar si pe zone tegumentare intinse, nivelul plasmatic total este cu mult inferior celui asociat reactiilor sistemice toxice. Gudronul de huila adaugat unguentului nu afecteaza absorbtia transcutana a celorlalti componenti. Unguentul este indicat in special in tratamentul starilor cronice, servind la inmuierea tegumentului ingrosat sau solzos prin hidratare si emoliere.