Dictionar medicamente litera M

Miconaft

Compozitie Miconaft

Miconaft-Tolnaftat

Produsul Miconaft crema contine ca principiu activ tolnaftat 1% si se prezinta sub forma de tub de aluminiu vernisat cu 40 g crema.

Actiune terapeutica Miconaft

Tolnaftatul este un fungicid activ fata de dermatofitii apartinand genurilor Tricophyton, Microsporum si Epidermophyton. Spectrul sau de activitate cuprinde si agentul etiologic al pitiriazisului versicolor: Pityrosporum versicolor (Malassezia furfur).

Indicatii Miconaft

Dermatofitiile pielii glabre (epidermofitii): Tinea pedis sau epidermofitia picioarelor, numita si boala atletilor (picior de atlet), deoarece apare in spatiile interdigito-plantare, pe laba piciorului. Tinea cruris sau epidermofitia genitocrurala localizata pe partea superioara a fetei interne a coapsei. Tinea circinata corporis, numita si herpes circinat, localizata pe pielea glabra a trunchiului si membrelor si pe zonele neparoase ale fetei. In acest caz este inutil tratamentul sistemic asociat. Tinea unguium sau onicomicoze dermatofitice (onicodermatofitoze), care reprezinta invazia patului unghiilor cu specii de dermatofiti. In acest caz tratamentul sistemic asociat este obligatoriu. Pitiriazis verzicolor.

Mod de administrare Miconaft

Crema se aplica in strat subtire, pe zona afectata a pielii si pe zona perilezionala, dupa o spalare si uscare atenta a leziunilor. Aplicarea se repeta de 2-3 ori pe zi. In cazul onicomicozelor poate fi necesara indepartarea unghiilor bolnave, deoarece antifungicele locale patrund foarte greu in lamelele unghiale. Pe toata durata tratamentului (si dupa aceea) se vor lua masuri de igiena corporala si vestimentara corespunzatoare. Durata tratamentului variaza in functie de indicatie. Ea este in general de cateva saptamani. Tratamentul trebuie continuat cateva zile dupa vindecarea aparenta pentru a evita recidivele.

Contraindicatii Miconaft

Hipersensibilitate la vreuna din componentele cremei. Nu se aduce in contact cu conjunctiva. Nu este eficient in candidomicoze.

Precautii Miconaft

Se va aplica cu precautie pe pielea lezata, la sugari si in cazul unor dermatofitii pe suprafete extinse, datorita riscului de absorbtie si trecere in circulatia sistemica. Conservare: Se pastreaza ferit de caldura si umiditate.

Reactii adverse Miconaft

In absenta unor date privind absorbtia tolnaftatului prin piele, nu poate fi exclusa o eventuala trecere in circulatia sistemica. Tolnaftatul provoaca rareori iritatie sau sensibilizare locala.