Dictionar medicamente litera M

Mincortid. Prospect Mincortid, fiole

Compozitie Mincortid

1 ml solutie apoasa injectabila contine 5 mg sau 10 mg acetat de dezoxicortona.

Actiune terapeutica Mincortid

Mineralocorticoid sintetic, cu actiune medie, lipsit de orice actiune glucocorticoida. Actiunea majora se exercita in domeniul metabolismului apei si al electrolitilor: favorizeaza retentia de sodiu, cloruri si apa, intensificand totodata eliminarea potasiului. Corecteaza metabolismul hidroelectrolitic perturbat din insuficienta renala si determina cresterea tensiunii arteriale la hipotensivi.

Indicatii Mincortid

In compensarea deficitului de hormoni mineralocorticoizi: insuficienta suprarenala primara sau secundara (ca suplimentare a injectiilor cu cortizon acetat sau hidrocortizon); crize addisoniene acute, panhipopituitarism cu insuficienta mineralocorticoida, sindrom malign si forme grave ale bolilor infectioase; stari de deshidratare in hiperplazia congenitala a suprarenalelor cu sindrom de pierdere de sare.

Doze si mod de administrare Mincortid

Intramuscular: adulti: in situatii acute 5 sau 10 mg la fiecare 12 ore, 2 zile, apoi o data/zi in urmatoarele 2 zile, scazand in continuare la 5 mg de 2-3 ori/saptamana. Copii: in situatii acute 10 mg/m2 si zi, se repeta dupa nevoie.

Contraindicatii Mincortid

Hipertensiune arteriala, boli cardiace, edeme, scleroza cerebrala avansata, alergie specifica.

Masuri de precautie Mincortid

Corticosteroizii figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi). Sarcina si alaptare: prudenta sau se evita in timpul sarcinii si alaptarii.

Reactii adverse Mincortid

Retentie hidrosalina cu edeme, hipertensiune arteriala, declansarea sau agravarea insuficientei cardiace; cefalee, artralgii; sindrom hipokaliemic (slabiciune musculara, paralizie); reactii alergice.