Gastroenterologie

Simptomele si cauzele hemoragiilor diverticulare

Cauze si factori de risc:

Rolul esential in aparitia diverticulilor il are presiunea crescuta din lumenul colonic, care determina hernierea mucoasei prin zonele slabe ale peretelui intestinal. Presiunea intracolonica poate sa creasca secundar constipatiei cronice, dar si in alte situatii care pot crea spasm pe colon: dieta saraca in fibre, deshidratare.

Hemoragia diverticulara este explicata anatomic prin vecinatatea diverticululilor cu vasele drepte ale colonului. Sangerarea se produce atunci cand apare perforatia unui diverticul cu interesarea unui vas de sange din vecinatate.

Factorii de risc pentru hemoragia diverticulara sunt:

  • Hipertensiunea arteriala reprezinta o crestere a valorilor tensiunii arteriale peste limita normala.
  • Cardiopatia ischemica este boala in care arterele coronare isi micsoreaza calibrul producand o scadere a cantitatii de sange care iriga muschiul inimii.
  • Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale glucozei in sange (hiperglicemie) şi dezechilibrarea metabolismului.
  • Consumul de anticoagulante si antiinflamatorii nesteroidiene (AINS)

Simptome:

Hemoragia diverticulara se manifesta deobicei brutal sub forma unor rectoragii (exteriorizarea sangelui prin orificiu anal) abundente cu sange rosu inchis sau cheaguri de sange, putand surveni ca prim semn al unei diverticuloze necunoscute sau poate fi precedata de simptomele unei diverticulite (dureri abdominale, febra, frisoane, greata, voma, modificari anormale in tranzitul intestinal, balonare,etc).

Hemoragia poate lua si aspectul melenei (emisie prin anus de sange digerat, de culoare neagra), atunci cand cantitatea de sange este suficient de mica si a fost supusa actiunii florei intestinale. Specific hemoragiei diverticulare este caracterul repetitiv, la intervale variind de la 2 zile la 4 luni. In majoritatea cazurilor hemoragia diverticulare nu este asociata cu durere si sangerarea se opreste spontan.