Dictionar medicamente litera T

Thyrogen

Compozitie Thyrogen

Thyrogen

Thyrogen este o pulbere pentru solutie injectabila.

Fiecare flacon de Thyrogen contine 0,9 mg de substanta activa denumita alfa tireotropina.

Indicatii Thyrogen

Thyrogen se utilizeaza la pacientii care au suferit o interventie chirurgicala pentru indepartarea glandei tiroide (tiroidectomie) din cauza ca sufereau de cancer. Thyrogen se utilizeaza impreuna cu un „test al tireoglobulinei”, asociat sau nu investigatiei radiologice cu iod radioactiv (131I) pentru detectarea celulelor tiroidiene ramase dupa interventia chirurgicala.
Thyrogen poate fi utilizat de asemenea in asociere cu doze mai mari de iod radioactiv pentru ablatia (distrugerea) celulelor tiroidiene restante. Medicamentul se elibereaza numai pe baza de reteta.

Mod de utilizare Thyrogen

Utilizarea medicamentului Thyrogen trebuie supervizata de un medic cu experienta in tratarea cancerului tiroidian. Medicamentul se administreaza sub forma a doua doze de 0,9 mg fiecare, la un interval de 24 de ore una de cealalta, prin injectie in muschiul fesier. Cand Thyrogen este utilizat in asociere cu investigatia radiologica cu iod radioactiv, administrarea iodului trebuie facuta la 24 de ore de la ultima injectie cu Thyrogen, iar investigatia trebuie realizata dupa 48 pana la 72 de ore de la aceasta. Cand Thyrogen este utilizat in asociere cu doze mai mari de iod radioactiv in terapia pentru ablatie, administrarea iodului trebuie facuta tot la 24 de ore dupa ultima injectie cu Thyrogen, dar scintigrafia post-ablatie, pentru a vedea daca toate celulele restante au fost distruse, trebuie realizata dupa un interval mai lung (cateva zile).

Actiune Thyrogen

Substanta activa din Thyrogen, alfa tireotropina, se utilizeaza pentru testarea functiei tiroidiene. Acesta este o copie a hormonului natural numit hormonul de stimulare tiroidiana (TSH). Ea este produsa printr-o metoda cunoscuta sub numele de „tehnologia ADN-ului recombinant”: alfa tireotropina este obtinuta dintr-o celula care a primit o gena (ADN), care o face capabila sa produca hormonul.

Pacientii a caror glanda tiroida a fost indepartata primesc terapie de substitutie cu tiroxina (un hormon produs de glanda tiroida), care provoaca inactivitatea oricaror celule tiroidiene ramase in organism si opreste producerea de TSH. Totusi, hormonul de stimulare tiroidiana (TSH) este necesar atunci cand medicii cauta celule tiroidiene restante dupa interventia chirurgicala, caci celulele active sunt mai usor de detectat. Cand Thyrogen este administrat, acesta actioneaza asemenea TSH-ului si stimuleaza toate celulele restante din tiroida, inclusiv celulele canceroase. Activitatea acestora poate fi apoi detectata prin masurarea valorilor unei proteine numite tireoglobulina sau prin utilizarea unei tehnici imagistice cu iod radioactiv, caci celulele tiroidiene active preiau iodul si devin vizibile pe un scanner. Administrat in doze mai mari, iodul radioactiv poate de asemenea sa distruga celulele tiroidiene restante.

Reactii adverse Thyrogen

Cel mai frecvent efect secundar al medicamentului Thyrogen (observat la mai mult de 1 pacient din 10) este greata (starea de voma). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate in cadrul tratamentului cu Thyrogen, a se consulta prospectul.
Thyrogen nu trebuie administrat persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la hormonul uman sau bovin de stimulare tiroidiana (TSH), sau la oricare dintre excipienti. Administrarea medicamentului Thyrogen in timpul sarcinii este contraindicata.