Gastroenterologie

Indigestia si cauzele ei

Indigestia apare in general dupa o masa copioasa fiind mai frecventa la bolnavii de stomac, ficat sau pancreas. Ea este cu atat mai puternica cu cat bolnavul face exces in special de grasimi, carnuri conservate, oua.

Sunt si alimente alterate sau toxice (ciuperci) care produc indigestia.

Alimentele care nu sunt complet digerate, fermenteaza producand gust amar in gura, greturi, balonari, colici abdominale, oboseala, paloarea fetei iar in unele cazuri varsaturi, diaree sau febra.

Recomandari de ajutor in cazul indigestiei:

  • Persoana cu indigestie nu va manca in prima zi nimic, cu exceptia catorva pahare de apa calduta cu zeama de lamaie.
  • Este bine sa fie provocate varsaturi mai ales daca bolnavul a consumat alimente indigeste.
  • Dupa incetarea varsaturilor poate fi consumat unul din urmatoarele ceaiuri:
    – infuzie de Menta, 1-2 lingurite planta la o cana cu apa, 3-4 cani pe zi;
    – decoct de Musetel, o lingurita planta la o cana cu apa, 3-4 cani pe zi.
  • Pentru calmarea durerilor pe abdomen se vor aplica comprese cu apa calda.

Dupa o zi, doua, cand starea de sanatate se imbunatateste se poate manca zeama de orez, supe de legume fara grasime iar in zilele urmatoare piure de legume, paine alba prajita, carne de pui fiarta, compoturi.