Gastroenterologie

Semnele si simptomele ischemiei entero-mezenterice

Ischemia mezenterica acuta determina aparitia urmatoarelor simptome:

Durere abdominala de intensitate mare, generalizata la tot abdomenul, dar sediul cel mai frecvent este in jurul ombilicului.

Starea de soc este prezenta in toate cazurile: bolnavul este palid, are transpiratii reci, frecventa cardiaca crescuta (tahicardie), tensiune arteriala scazuta (hipotensiune).

Tulburarile de tranzit intestinal sunt intotdeauna prezente. Diareea este urmata de intreruperea tranzitului pentru materiile fecale si gaze , insa in unele cazuri pacientul poate prezenta emisii rectale de sange.

Greturile si varsaturile sunt rare si necaracteristice. La inceput varsaturile contin bila si alimente nedigerate, pentru ca in cazurile evoluate sa devina sangvinolente si chiar fecaloide.

Ischemia mezenterica cronica determina aparitia urmatoarelor simptome:

Durerea abdominala este principalul simptom al ischemiei mezenterice cronice , apare dupa masa (60% din cazuri), este proportionala ca intensitate cu cantitatea alimentelor ingerate, este violenta si are caracter de crampa.

Tulburari de tranzit intestinal: diaree.

Distensia abdominala insotita de greturi si varsaturi este intalnita in o treime din cazuri, fiind expresia tulburarilor de tranzit intestinal secundare ischemiei mezenterice.

Sindromul de denutritie apare ca urmare a restrictie alimentare voluntare ( teama de a se alimenta datorita durerii asociate). Scaderea ponderala este adeseori importanta si este insotita de anemie secundara.