Gastroenterologie

Chistul hidatic, Hidatidoza

HidatidozaChistul hidatic, numit si hidatidoza este o parazitoza grava datorata infestarii cu larvele viermelui Echinococcus granulosus sau multilocularis. Hidatidoza este frecvent intalnita la crescatorii de oi, parazitul are nevoie de caine drept gazda finala, iar ierbivorele: cal, oaie, caprioara sau gazde umana drept gazda intermediara.

Desi multe infestari au loc in copilarie, simptomele apar abia peste cativa ani, exceptie facand chistii localizati in organe vitale. Manifestarile clinice pot fi asemanatoare cu cele ale unei tumori ocupante de spatiu. Hepatic, produc durere abdominala si se poate palpa o masa tumorala.Icterul este un semn frecvent daca sunt blocate caile biliare. Ruptura in caile biliare, in cavitatea abdominala sau in plamani determina febra, urticarie sau reactii anafilactice.

Chistii pulmonari sunt descoperiti de obicei accidental, in urma unei radiografii de rutina.

Acestia se pot rupe si produc tuse, durere toracica si hemoptizie.

Diagnosticul este dificil, chistii multipli sunt greu de diferentiat de cei benigni, abcese sau tumori maligne. Prezenta nisipului hidatic sau a resturilor larvare este patognomonica.

Tratamentul medicamentos utilizeaza albenzandol, cu rata de vindecare definitiva in chisturile mici de 40%, si util in cazurile inoperabile, sau metastatice.

O alta tehnica este aspirarea percutana a continutului chistului si instilarea de solutie salina hipertonica.

Mortalitatea este secundara complicatiilor rupturii libere a chistului, obstructiei biliare, infectiei sau disfunctiei organelor afectate.

Imagini/Poze Chist Hidatic

[nggallery id=20]