Constipatia cronica la copii

constipatia-la-copii

Constipatia cronica duce la umplerea rectului si a colonului distal cu materii fecale. Distensia portiunii terminale a intestinului duce la pierderea controlului sfincterian, a contractilitatii intestinale normale si a sensibilitatii receptorilor de intindere. In acelasi timp, bolul fecal compactat sufera – sub actiunea florei locale – un proces de lichefiere centripeta. Rezultatul final este o falsa diaree, obisnuirea colonului la distensie si pierderea senzatiei de nevoie de defecatie. Adesea, copilul se plange de dureri colicative intermitente, iar in abdomen se pot palpa masele fecale.
In cele din urma, rectul si canalul anal se destind si devin atat de pline de materii fecale, incat evacuarea voluntara devine imposibila. Deformarea colului vezicii urinare poate duce la enuresis.
De fapt, procesul patologic incepe cu rezistenta opusa de copil nevoii de defecatie, din mai multe motive:

  • stare de deshidratare care duce la intarirea scaunului;
  • existenta unor fisuri anale provocate de eliminarea unor scaune dure;
  • existenta unor afectiuni perianale insotite de prurit;
  • copilul a fost pedepsit cand a fost invatat sa faca la olita;
  • copilului ii este frica sa mearga la WC (intuneric sau spaima de paianjeni) sau locul ii este inaccesibil;
  • copilul face tratament cu imipramina (pentru enuresis);
  • exista o cauza organica, de exemplu hipotiroidism (rar).

Discutia cu pacientul si parintii acestuia
De multe ori parintii nu inteleg ca problema copilului este constipatia si de aceea trebuie sa li se arate pentru ce este nevoie de laxative. Explicati-le ca rectul este ca un sac captusit cu muschi. Atunci cand este foarte plin, peretii acestuia se intind foarte mult, iar aceasta intindere provoaca deschiderea sfincterului anal. De asemenea, intestinul destins devine insensibil, copilul nemaiavand senzatia de defecatie. Pentru a face acesti muschi din nou puternici si sanatosi, intestinul trebuie golit de continut. Tratamentul va dura cateva luni pentru a permite recuperarea deplina a functiei intestinale si trebuie urmat cu sfintenie.

Evacuarea materiilor fecale
Daca exista o fisura anala puteti aplica o crema cu anestezic. Daca din anamneza reiese ca bolul fecal este foarte compactat se administreaza mai intai docusat sodic, timp de 2-3 saptamani. Medicamentul inmoaie bolul fecal si are un usor efect de stimulare a peristaltismului. Explicati parintilor ca in aceasta faza a tratamentului incontinenta se poate amplifica.
Daca aceste masuri nu sunt suficiente se pot avea in vedere si alte metode pentru golirea intestinului, cum ar fi Senna in doza unica nocturna crescatoare pana la evacuarea scaunului sau administrarea potiunii cu picosulfat de sodiu. Daca si acestea dau gres, prescrieti clisme de 2 ori pe zi, timp de 2 zile.
In cazul in care toate aceste masuri terapeutice esueaza pacientul trebuie trimis la pediatru pentru administrare de Klean-prep, clisma cu fosfati sau, in cazurile extreme, evacuarea manuala a bolului fecal, sub anestezie locala.

Stabilirea unei defecatii regulate si eficace
Copilul trebuie sa continue regimul hidric si dietetic. Se pot adauga laxative de volum emoliente, cum ar fi Lactulose sau Fybogel. De asemenea, se va asocia in mod regulat un laxativ de contact, pentru evitarea distensiei gazoase cu retentia materiilor fecale moi. Poate fi suficienta o singura doza zilnica de Senna sau de Bisacodyl. O alta optiune este picosulfatul (Laxoberal).
Tratamentul farmacologic se continua 6-12 luni, timp in care se dozele se reduc progresiv. Implicati parintii in procesul de monitorizare a efectului tratamentului.

Informarea parintilor
Spuneti parintilor ca scopul tratamentului este de a asigura un scaun pe zi, care poate fi evacuat fara efort , fara sa fie de consistenta scazuta. Dupa cum am vazut, acest lucru se realizeaza cu ajutorul a doua tipuri de laxative pentru care dozele se pot ajusta continuu, in functie de necesitati. In primul rand este vorba de un emolient, care impiedica intarirea bolului fecal. Doza se va creste daca bolul este prea dur si se va scadea, daca este prea moale.
In al doilea rand este vorba de un laxativ de contact, care se administreaza pentru a face intestinul – devenit lenes – sa se contracte. Medicul generalist va ajusta doza acestuia, dupa nevoie, astfel incat sa fie asigurata o defecatie zilnica. Daca scaunele sunt prea rare, se creste doza, iar daca sunt prea dese. Se scade. Acest proces de reluare a functiei intestinale normale poate fi destul de indelungat.

Incurajarile sunt esentiale
Succesele realizate de copil trebuie rasplatite. Aceasta atitudine trebuie pastrata cel putin doua luni. Recapatarea senzatiei de nevoie de defecatie este un semn bun pentru evolutia copilului.
Parintele trebuie sa obtina sprijin si de la scoala. Astfel, copilul va capata permisiunea de a iesi la toaleta in timpul orei, fara sa ceara permisiunea, va avea voie sa utilizeze WC-ul profesorilor si sa tina in dulapul clasei schimburi curate.

Aspecte practice legate de medicatie
Cel mai bine, laxativele se administreaza la culcare, pentru a avea efect dimineata; lactuloza se administreaza de doua ori pe zi.
Majoritatea copiilor accepta Senna si lactuloza, desi spre final, solutia de lactuloza devine mai vascoasa. Alternativa, uneori mai bine acceptata, este lactuloza pulvere (Lactitol).