Semne Simptome Litera C

Claudicatia Intermitenta Vasculara

Claudicatia intermitenta vasculara este un diagnostic clinic dat durerii musculare (crampe, taieturi, furnicaturi sau senzatia de oboseala) muschilor gambei care apare in timpul efortului fizic si este ameliorat dupa o perioada de repaus.

Claudicatia Intermitenta VascularaCel mai adesea claudicatia intermitenta se datoreaza bolii arteriale periferice. Indica ateroscleroza severa, aceasta fiind cauza cea mai frecventa. Claudicatia intermitenta este un simptom si conduce la insuficienta arteriala. Poate reprezenta un simptom al anemiei. O caracteristica a acestei entitati patologice este instalarea intermitenta. Dispare dupa un scurt repaus iar pacientul isi poate relua ambulatia pina la reaparitia durerii.
Urmatoarele semne apartin aterosclerozei si se asociaza claudicatiei: cianoza, modificari atrofice precum pierderea parului, piele lucioasa la nivelul membrelor inferioare, scaderea temperaturii, scaderea pulsului, roseata cind membrul revine la pozitie dependenta.

Exercitiile fizice pot ameliora simptomele precum si medicamentele pentru controlul profilului lipidic, diabetului si a hipertensiunii. Chirurgia este unica indicata in cazurile severe cu ischemie care ameninta membrul sau claudicatie care perturba stilul de viata al pacientului. Cei mai multi pacienti sufera o endarterectomie a arterelor piciorului sau un bypass arterial. Simptomaticii care necesita revascularizatie sunt tratati cu angioplastie sau plasare de stent, proceduri minim invazive pe cateter.

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, beta-blocantele, aspirina si clopidogrel, pentoxifilina si cilostazol sunt folositi pentru tratamentul claudicatiei intermitente. Terapiile nutritionale pot include vitamina E si vitamina B3 suplimente. Planta Ginkgo biloba s-a dovedit de asemeni utila in ameliorarea semnificativa a simptomelor, comparabil cu efectul pentoxifilinei.