Semne Simptome Litera D

Durerea Cervicala

Durerea cervicala este o durere care apare in zona cuprinsa intre baza capului si linia umerilor (partea posterioara a gatului).Durerea Cervicala

Durerea cervicala apare in mod obisnuit in afectiuni ale coloanei cervicale si ale tesuturilor moi ale gatului. Durerea cervicala si lombagia au multe trasaturi clinice comune. Durerea ce apare la nivelul coloanei cervicale poate fi declansata de miscarile gatului si poate fi insotita de sensibilitate vertebrala locala si de limitarea miscarilor. Durerea ce apare in plexul brahial,umar sau nervii periferici poate fi uneori confundata cu boala vertebrala cervicala, dar anamneza si examenul clinic identifica de obicei un loc de origine al durerii situat distal.

Majoritatea cazurilor de durere cervicala provocate de efectuarea anumitor activitati, cum ar fi utilizarea calculatorului sau pozitia culcata, se amelioreaza in 4-6 saptamani cu tratamentul care presupune abordarea pas cu pas a modalitatilor de a calma durerea, modificarea activitatilor si efectuarea de exercitii fizice sau fizioterapie. Durerea cervicala provocata de leziuni, cum ar fi caderile ce au ca efect aparitia herniei de disc, se amelioreaza de obicei in 3 luni fara tratament chirurgical. Durerea cervicala provocata de leziuni aparute in urma traumatismelor cervicale prin miscari bruste de pendulare, in special in timpul accidentelor de masina poate fi de mai lunga durata dar se amelioreaza de obicei in 6-12 luni cu remanenta unei dureri recurente ocazionale.

Durerea cervicala poate deveni permanenta (cronica) cand apare in combinatie cu alte afectiuni, cum ar fi cele asociate cu imbatranirea. Printre acestea se numara ingustarea canalului spinal (stenoza cervicala spinala) si artrita localizata la nivel cervical (spondiloza cervicala). In unele situatii, durerea cervicala cronica poate fi provocata de efectuarea unor anumite miscari repetate si prelungite, cum ar fi utilizarea calculatorului timp de mai multe ore.

Durerea cervicala cronica poate avea ca si consecinte aparitia iritabilitatii, fatigabilitatii, tulburarilor de somn si scaderea calitatii vietii. In cazul in care tratamentul esueaza, durerea cervicala poate avea ca rezultat instalarea depresiei, sindromului de durere cronica sau a dependentei de medicamente.

Cand gatul nu este supus unui efort neadecvat, vertebrele si muschii sai fac o treaba buna sustinand capul. Capul cantareste 4-5 kg — o greutate destul de mare apasand pe o structura relativ mica. O cauza obisnuita a durerilor cervicale este faptul ca tineti capul intr-o pozitie incomoda timp indelungat.

Din cauza profesiei, unele persoane sunt supuse unui risc mai mare decat altele. Coaforii, de exemplu, lucreaza toata ziua intr-o pozitie aplecata spre inainte.

Oricare v-ar fi meseria sau stilul de viata, durerea cervicala poate fi eliminata inlocuind obiceiurile proaste cu unele bune si facand exercitii de gat regulate. Majoritatea tensiunilor simtite in cap si a durerilor de cap provin de la gat sau umeri. Asa ca aveti grija de gat, si capul va va fi recunoscator si el.

Testele de rutina includ: hemoleucograma, VSH, sumar de urina, biochimia, investigatiile pentru artrita, radiografii ale coloanei cervicale.
Se recomanda asteptarea raspunsului pacientului la un tratament conservator, inaintea inceperii altor investigatii.
Daca exista semne neurologice focale sunt necesare RMN cervical, EMG, determinarea vitezei de conducere nervoasa, studii dermatomale.
Se recomanda cosultatia unui neurolog sau neurochirurg. Daca exista rigiditate nucala este necesara o tomografie cerebrala, inaintea efectuarii unei punctii spinale, pentru excluderea meningitei.