Durerile de fata

Durerea de fata este o durere faciala prezenta la nivelul fetei.Facial Pain

Cea mai intalnita sursa de durere in regiunea maxilarelor si a fetei este pulpa dintilor. Durerea poate sa nu fie in relatie directa cu dintele afectat, fiind posibila si implicarea maxilarului.

Nevralgia de trigemen – afectiune chinuitoare observata in principal la persoanele in varsta de peste 50 de ani. Este o durere de tip “soc electric” cu debut rapid si durata scurta, fiind stimulata deseori prin atingerea unui punct sensibil din distributia nervului trigeminal. Pacientii refuza sa se mai barbiereasca sau sa se spele pe zona care stimuleaza durerea. Este dificil de pus un diagnostic deoarece pacientii, in incercarea de a usura simptomele, suporta deseori extractii multiple.

Diagnosticul se pune pe baza istoricului, iar carbamazepina este utila terapeutic si in scop de diagnosticare, cu rata de raspuns de aproximativ 80%. Anestezia locala poate intrerupe ciclurile de durere. Crioterapia induce analgezie prelungita, dar sectionarea nervului este rareori utila.

Nevralgia glosofaringiana – afectiune similare Nevralgiei de trigemen, dar mai putin intalnita. Provoaca puseuri de durere ascutita la deglutitie.

Arterita temporala – apare la grupurile de varsta inaintata. Zona afectata este sensibila la atingere. Risc de pierdere a vederii. Diagnostic: artera temporala fara puls, durere distribuita classic.

Printre afectiunile faciale se mai numara migrena si durerea asociata cu herpes zoster.
Glaucomul – provoaca durere unilaterala severa, centrata deasupra ochiului.
Infarctul miocardic si angina pectorala – pot radia ocazional pana la maxilare.
Scleroza multipla – poate mima nevralgia trigeminala.
Durerea faciala atipica – diagnosticul tinde sa fie utilizat ca general pentru un numar mare de pacienti cu presupunerea ca durerea are o origine psihogena.
Paralizia Bell – principalul simptom este paralizia faciala, durerea in, sau in jurul urechii, radiind deseori spre maxilar. Tratamentul de electie este prednisolonul dat in urma consultului de specialitate.

Primul pas este sa descoperim cauza durerilor de fata daca exista un proces infectios sau neoplastic la nivelul structurilor profunde. Pentru aceste investigatii sunt utile radiografia sinusurilor si a dintilor si tomografia sinusala si cerebrala. De asemenea radiografia articulatiei temporomandibulare poate fi utila. Vizualizarea prin RMN a articulatiei temporomandibulare este procedura de electie pentru o patologie in zona respectiva. Se recomanda consultatia unui stomatolog, pentru a exclude afectiunile dentare si a unui specialist ORL, pentru excluderea sinuzitelor.
Pentru excluderea nevralgiei migrenoase si a migrenelor atipice se poate face un test terapeutic la histamina. Este utila observatia pacientului in timpul crizei, cand compresia arterei temporale superficiale poate exclude migrena si/sau o injectie cu sumatriptan succinat poate exlude nevralgia migrenoasa si migrenele atipice.
Un test terapeutic cu carbamazepina poate fi util in diagnosticul nevralgiei trigeminale, dar consultatia unui neurolog pentru injectarea cu alcool a ramurilor maxilare si mandibulare ale trigemenului va usura diagnosticul si va rezolva problema pacientului.