Semne Simptome Litera H

Hipersalivatie

Hipersalivatia reprezinta secretia involuntara de saliva in cavitatea bucala. Poate apare in orice conditie care afecteaza controlul neuromuscular al gurii, care creste productia de saliva sau care afecteaza deglutitia. Paralizia cerebrala este un exemplu in care afectarea neuromusculara duce la  hipersalivatie. Hipersalivatia este frecventa la copii datorita controlului muscular putin dezvoltat.
Medical este denumita ptialism, iar excesul de saliva este cunoscut drept sialoree. Cauzele sialoreei sunt numeroase: leziune a gurii si a faringelui, angina, stomatita, leziune a esofagului (tumori in particular), boli ncurologice (boala lui Parkinson, nevralgie faciala) etc. Sialoreea care se manifesta in timpul sarcinii are un mecanism prost cunoscut. Tratamentul depinde de cauza.

Cauzele hipersalivatiei:

  • scleroza amiotrofica laterala, tumorile cerebrale, paralizia cerebrala
  • rinita cronica, boala Gum, mononucleoza infectioasa
  • boala Parkinson, rabia, atacul cerebral, laringita, tonsilita
  • hiperemeziz gravidarium, obstructia nazala.

Hipersalivatia fiziologica apare reflex la alimentatie, condimente, tutun, dupa medicamente parasimpaticomimetice, la femeia gravida sau ca raspuns la alimente uscate.

Hipersalivatia patologica apare in unele afectiuni bucale: stomatite, gingivite, parodontite, carii dentare. De asemenea se mai intalneste in nevralgiile de trigemen, boala Parkinson, afectiuni ale urechii medii, in rabie sau in boli digestive (ulcer gastroduodenal, cancer gastric, colopatii, colecistopatii).

Hipersalivatia produce dificultati in masticatie, aerofagie, dificultati de integrare sociala, scaderea aciditatii gastrice datorita pH-ului alcalin si tulburari de tranzit intestinal.