Dictionar medicamente litera A

Afacort,colir

Compozitie Afacort

1 ml colir contine:
Dexametazona 0,83 mg (=1,09 mg dexametazona fosfat disodic);
Neomicina 3,50 mg (=5,8 mg neomicina sulfat).

Actiune terapeutica Afacort

Produsul Afacort combina actiunea antimicrobiana a unui antibiotic cu spectru larg, neomicina, cu actiunea antiinflamatoare a unui nou corticoid,dexametazona si poate sa combata cu succes anumite afectiuni paraoculare. Sulfatul de neomicina este un antibiotic cu spectru larg, activ fata de diversi agenti microbieni gram pozitivi si gram negativi ca: Staphylococcus aureus, Corynebacterium diphteriae, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa.
Actiunea neomicinei fata de microorganismele sensibile la aceasta este bacteriostatica si bactericida. Dezvoltarea unei rezistente microbiene in vitro s-a dovedit neinsemnata. Dexametazona, cel mai activ derivat al unei intregi serii de corticoizi sintetici, are cea mai mare eficacitate cunoscuta pana astazi. Actiunea sa antiinflamatoare si penetratia sa intr-un grad inalt prin cornee fac ideala combinarea acesteia cu neomicina pentru controlul fazelor avansate ale afectiunilor inflamatoare si microbiene oculare.

Indicatii Afacort

Produsul este eficient prin aplicare directa in sacul conjunctival avand permeabilitate foarte buna in camera anterioara, absorbtie rapida in keratoid si in lichidul intraocular. Este indicat in urmatoarele afectiuni:

  • infectii microbiene oculare: conjunctivite inflamatorii alergice si nealergice;
  • keratite;
  • in flamatii ale uveei, sclerei si episclerei;
  • inflamatii cauzate de arsuri (chimice, solare), corpi straini;
  • postoperator – dupa interventii intrabulbare sau keratoplastii.

Mod de administrare

Produsul Afacort se administreaza local, prin instilarea in sacul conjunctival a 1-2 picaturi de 3-6 ori/zi. Dupa 3-4 zile, daca se obtine ameliorarea afectiunii, se reduce frecventa administrarii la 2-3 aplicatii/zi.

Contraindicatii

In cursul si dupa perioada de vaccinare inflamatii oculare-Keratite herpetice, micoze oculare, purulente, neacoperite de tratament chimioterapic.
Ulcere si abcese ale tesutului kerato – conjunctival, Trachoma, hipersensibilitate la neomicina, sindrom Cushing la copii.

Reactii adverse

Un tratament prelungit peste 15-20 zile poate determina urmatoarele efecte secundare: cresterea presiunii intraoculare, mai ales la persoanele cu glaucom sau cu predispozitie la hipertensiune intraoculara.
Activarea sau predispunerea la forme inflamatorii ca: herpes, micoze sau infectii bacteriene (mai ales cu Pseudomonas).