Dieta Colon Iritabil

Alimente recomandate in boala de colon iritabil

Simptomele sindromului de colon iritabil fiind variate, fiecare persoana reactioneaza in mod diferit la ingerarea anumitor alimente. Introducerea de fibre alimentare in dieta, de exemplu, este in general recomandata pentru reglarea tranzitului intestinal. Taratele de grau sunt totusi slab tolerate si pot amplifica simptomele la unele persoane, in loc sa le reduca. Atunci cand introducem fibre in alimentatie, este preferabil ca acest lucru sa se realizeze treptat, in functie de toleranta organismului.

Cerealele, painea si pastele facute din faina integrala pot fi consumate fara a avea efecte neplacute.  Zaharul rafinat poate fi inlocuit prin consumul de fructe, iar lactatele trebuie alese fara grasimi. Fructele bogate in fibre (mere si pere cu coaja, capsune, zmeura si fructe uscate) precum si unele legume (sfecla, morcov, spanac, cartofi) sunt consumate in functie de toleranta.

Consumul de apa (1-2 litri pe zi) este o conditie esentiala pentru a asigura hidratarea zilnica de care are nevoie organismul, in special in conditiile unei cresteri a aportului de fibre.

Consumul de seminte de psyllium este in mod special indicat pentru reducerea simptomelor colonului iritabil. Acestea provin de la o planta (din genul plantago) si intra in compozitia mai multor produse. Semintele de psyllium sunt bogate in fibre solubile si contribuie la absorbtia excesului de lichide din fecale. De aceea, ele sunt eficiente atat in cazurile de diaree cat si de constipatie. Semintele trebuie adaugate treptat in alimentatie, desi provoaca rareori reactii alergice. Chiar daca sunt eliberate fara prescriptie medicala, produsele pe baza de psyllium nu sunt recomandate copiilor sub 2 ani si femeilor insarcinate. Bolnavii de ulcer sau de colita ulceroasa trebuie sa consulte medicul inainte de lua aceste suplimente de fibre.