Semne Simptome Litera A

Alopecie

Alopecia (caderea parului) prezinta numeroase forme, fiecare avand propria sa cauza si se intalneste atat la barbati cat si la femei. Alopecia se poate localiza la nivelul tamplelor si fruntii (cea mai frecventa forma), sau poate duce la caderea parului pe anumite portiuni sub forma de cercuri, cum este cazul unei afectiuni numite alopecia areata (pelada). Caderea parului se poate produce pe toata suprafata capului.

Cauzele caderii parului:

  • Alopecia areata
  • Lupus erimatos sistemic
  • Chimioterapia
  • Unele medicamente
  • Radioterapia

Termenul de alopecie trebuie diferentiat de cel de atrichie care inseamna lipsa congenitala a parului prin lipsa foliculilor pilosi si de cel de hipotricoza care se refera la reducerea cantitatii de par in cadrul unor afectiuni congenitale.

Pentru depistarea unei infectii cu bacterii sau ciuperci, trebuie efectuata cultura din periajul pielii. Daca aceasta este sterila, trebuie facuta biopsie de piele din zona afectata. Biopsia va ajuta la identificarea lupusului eritematos, psoriazisului, alopeciei areata. Diagnosticul diferential cu boli sistemice se face prin efectuarea testelor tiroidiene, dozarea anticorpilor antinucleari (ANA), VDRL, hemoleucograma completa, fierul seric si feritina. De asemenea trebuie efectuat consultul dermatologic.