Boala Crohn

Boala Crohn? Ce este boala Crohn si cum se trateaza?

Boala Crohn este o afectiune care cauzeaza inflamarea tractului digestiv, denumit si tractul gastrointestinal. Boala Crohn poate afecta orice portiune a tractului gastrointestinal, de la gura pana  la anus, dar deobicei afecteaza partea de jos a intestinului, numit ileon. Umflaturile  se intind pana in tesuturile organului afectat. Aceste umflaturi pot cauza dureri si pot face ca intestinele sa se goleasca mai repede, rezultand diaree.

Boala Crohn reprezinta o inflamare a intestinelor, acesta fiind numele general dat pentru bolile care cauzeaza umflarea intestinelor. Deoarece simptomele bolii Crohn sunt similare cu ale altor afectiuni intestinale, cum a fi sindromul colonului iritabil sau colita ulcerohemoragica, de aceea este foarte greu de diagnosticat. Colita ulcerohemoragica cauzeaza inflamare si ulcerare in stratul superior al intestinului gros. La boala Crohn, toate straturile intestinului pot fi afectate, si pot exista portiuni sanatoase de intestin intre cele afectate de boala.

Boala Crohn afecteaza barbati si femeile in numar egal si se pare ca poate sa se transmita la membrii familiei. Cam 20 la suta din oamenii care sufera de boala Crohn, au un membru in familie cu o forma de boala inflamatorie a intestinelor, majoritatea un frate sau o sora si mai rar un parinte sau un copil. Boala Crohn se poate manifesta la oameni cu diferite varste, dar este mai des diagnosticata la oamenii cu varste intre 20 si 30 de ani.

Ce cauzeaza boala Crohn?

Exista cateva teorii referitoare la cauza bolii Crohn dar nici una nu a fost demonstrata. Sistemul imunitar este format din celule si diferite proteine care protejeaza organismul de infectii. Teoria cea mai des intalnita este aceea ca sistemul imunitar reactioneaza anormal la oamenii care sufera de boala Crohn, acesta considera bacteriile, mancarea si alte substante ca fiind periculoase. Astfel raspunsul sistemului imunitar este de a ataca acesti „invadatori”. In timpul procesului, globulele albe se acumuleaza in cutele intestinului, producand o inflamare cronica, care duce la ulceratii si la afectarea intestinului.

Cercetatorii nu stiu daca anormalitatea din sistemul imunitar la persoanele cu boala Crohn, este cauza, sau rezultatul bolii. Cercetarile demonstreaza ca inflamarea tractului intestinal la persoanele cu boala Crohn, implica niste factori: genele mostenite de pacient, sistemul imunitar in sine si mediul de viata. Substantele straine, denumite si antigeni, sunt intalnite in mediul respectiv. Una din cauzele inflamarii tesuturilor intestinului poate sa fie reactia corpului la acesti antigeni, sau chiar acestia pot fi cauza inflamarii. Unii cercetatori considera ca o proteina produsa de sistemul imunitar, numit factorul necrozant tumoaral, poate fi cauza inflamarii asociata cu boala Crohn.

Care sunt simptomele bolii Crohn?

Cel mai des intalnit simptom in boala Crohn este durerea abdominala, deobicei intalnita in partea de jos si in dreapta, precum si diareea. Sangerarile anale, scaderea in greutate, artrita, diverse leziuni cutanate, si altele pot aparea. Sangerarea poate fi grava si persistenta, ducand la anemie. Copii care sufera de boala Crohn pot avea intarzieri in crestere. Simptomele pot varia mult de la caz la caz.

Cum este diagnosticata boala Crohn?

Un examen fizic amanuntit si o serie de teste sunt necesare pentru a diagnostica boala Crohn.

Se pot face si analize de sange pentru a determina o posibila anemie, lucru care poate confirma o hemoragie intestinala.  Prin analiza unei probe de materii fecale, medicul poate depista daca exista o sangerare sau infectie in intestine.

Medicul poate face o investigatie amanuntita a colonului, in acest sens, pacientul bea barium, o solutie care se depune pe intestinul subtire, iar dupa se face o scanare cu raze X. Bariumul apare pe filmul cu raze X, evidentiind inflamarea sau alte anormalii ale tractului digestiv. Daca aceste investigatii evidentiaza existenta bolii Crohn, se vor face mai multe scanari cu raze X in partea superioara si inferioara a tractului digestiv.

Medicul poate sa faca si o investigatie vizuala a colonului prin efectuarea unei colonoscopii sau a unei rectosigmoidoscopii. In cazul ambelor investigatii, medicul introduce prin anus un tub lung si flexibil si conectat la un computer si la un monitor TV. Sigmoidoscopia permite medicului sa vizualizeze partea inferioara a intestinului gros, iar colonoscopia permite medicului sa vizualizeze intregul intestin gros. Medicul poate observa orice inflamare sau sangerare in timpul acestor investigatii, cu toate ca deobicei colonoscopia este mai buna deoarece medicul poate sa vizualizele intregul intestin. Se poate face si o biopsie care presupune luarea unei mostre din intestin care se va vizualiza la microscop.

Care sunt complicatiile  bolii Crohn?

Cea mai des intalnita complicatie este blocarea intestinului. Blocarea apare deoarece boala face ca peretii intestinului sa se ingroase cu umflaturi si cicatrici, astfel se produce ingustarea acestuia. Boala Crohn poate sa duca la aparitia unor (canale) fistule sau leziuni ulceroase, care se intind in tesuturile inconjuratoare, cum ar fi prostata, vagin sau piele. Zona din jurul anusului si rectului poate fi si ea afectata. Canalele se numesc fistule si sunt des intalnite iar deobicei se infecteaza. Sunt cazuri cand fistulele se pot trata cu medicamentatie, dar in multe cazuri necesita interventie chirurgicala. Pe langa fistule, pot exista si mici crapaturi denumite fisuri, la marginea mucoasei anale.

Complicatiile nutritionale sunt des intalnite in boala Crohn. Pot exista deficiente de proteine, calorii si vitamine. Aceste deficiente pot fi cauzate de o dieta inadecvata, de pierderi de proteine in intestin, sau de o absorbtie deficitara de proteine denumita malabsorbtie.

Alte complicatii asociate cu boala Crohm pot include artrita, probleme de piele, inflamarea ochilor si a gurii, pietre la rinichi, calculi biliari, sau alte boli ale ficatului si sistemului biliar. Unele probleme se rezolva o data cu tratamentul bolii din sistemul digestiv, dar unele trebuie tratate separat.

Care este tratamentul pentru boala Crohn?

Tratamentul poate sa includa medicamente, suplimente nutritive, interventie chirurgicala sau o combinatie intre aceste variante. Scopul tratamentului este de a controla inflamatia, de a corecta deficientele nutritionale si de a elimina simptome ca durerea, diareea si sangerarea rectala. Tratamentul poate sa ajute la controlarea bolii prin reducerea numarului de reaparitii ale bolii pentru ca nu exista un tratament definitiv. Tratamentul bolii Crohn depinde de locatia si de severitatea bolii, de complicatii si de raspunsul persoanei la tratamentul facut anterior.

Unele persoane au perioade mari de remisie, cateodata ani, timp in care nu prezinta nici un simptom. Totusi, boala revine in diferite momente din viata unei persoane. Acest model schimbator al bolii face ca niciodata sa nu se stie daca tratamentul a avut sau nu succes. Prezicerea perioadei in care boala sau simptomele vor revenii, nu este posibila.

O persoana care prezinta boala Crohn poate necesita un tratament pe o perioada lunga, cu vizite regulate la medic pentru monitorizarea bolii.

Tratamentul medicamentos al bolii Crohn

Medicamente antiinflamatoare. Majoritatea persoanelor sunt mai intai tratate cu medicamente care contin mesalamina, o substanta care controleaza inflamatia. Sulfasalazinul este cel mai des folosit medicament. In cazul in care pacientii nu pot beneficia de acest medicament sau nu il tolereaza, li se administreaza altele pe baza de mesalamina, cum ar fi Asacol, Dipentum sau Pentasa. Aceste medicamente pot provoca stari de voma, diaree sau migrene.

Cortizon sau steroizi. Medicamentele bazate pe cortizon si steroizii – denumiti corticosteroizi – au un efect foarte bun. Prednisonul este unul din medicamentele folosite. La inceputul bolii cand stadiul este foarte grav, se recomanda prednison in cantitate mare. Pe masura ce simptomele sunt controlate, atunci se reduce si cantitatea de prednison. Folosirea acestor medicamente poate fi periculoasa deoarece organismul ajunge sa fie sensibil la infectii, prin slabirea sistemului imunitar.

Medicamente care blocheaza sistemul imunitar. Medicamentele care blocheaza sistemul imunitar se folosesc pentru a trata boala Crohn. Cel mai des se recomanda 6-mercaptopurina sau azathioprina. Aceste medicamente blocheaza raspunsul sistemului imunitar la inflamatii.

Antidiareice. Diareea si durerile abdominale dispar deobicei cand inflamatia se retrage, dar este necesara continuarea tratamentului cu medicamente.

Suplimente nutritive.Medicul poate recomanda suplimente nutritive, mai ales pentru copii care au afectat procesul de crestere. Un numar mic de pacienti pot sa necesite administrarea de substante nutritive intravenoas, printr-un tub infipt intr-o vena. Nu exista mancaruri care sa cauzeze boala Crohn.

Tratamentul chirurgical al bolii Crohn

Doua treimi, pana la trei sferturi din pacientii cu boala Crohn, vor necesita tratament chirurgical intr-un moment din viata lor. Operatia chirurgicala devine necesara atunci cand medicatia nu mai poate controla simptomele. Operatia este folosita pentru a elimina simptomele care nu raspund la medicatie, sau pentru a elimina blocajele, perforatiile, abcesul sau sangerarea din intestine. Operatia care elimina o parte din intestin poate sa ajute persoanele care sufera de boala Crohn, dar nu este o solutie definitiva. Chirurgia nu elimina boala, si se poate intampla ca persoanele suferinde sa suporte mai multe interventii chirurgicale, deoarece inflamatia poate sa reapara in zona de langa portiunea indepartata prin operatie.

Unele persoane care sufera de boala Crohn la intestinul gros, necesita indepartarea intregului colon printr-o operatie numita anus contra naturii. Se face o mica incizie in peretele abdominal, iar capatul ileonului care este situat in capatul intestinului subtire, este tras la suprafata pielii. Prin aceasta incizie, numita stoma, se elimina materiile fecale din corp. Stoma are marimea unei monede si este localizata in partea din dreapta jos a abdomenului, aproape de linia taliei. Pacientul poarta o punga cu el in care se colecteaza materiile fecale, iar aceasta punga este golita de catre acesta cand este nevoie. Majoritatea pacientilor carora li se face anus contra naturii, isi continua viata normala.

De multe ori este suficienta doar indepartarea portiunii afectata din intestin, si nu este necesara eliminarea totala a acestuia. Interventia presupune taierea intestinului deasupra si dedesubtul portiunii afectate, si reconectarea capetelor.

Deoarece simptomele pot reaparea si dupa interventia chirurgicala, deobicei trebuie cantarita judicios aceasta varianta in comparatie cu alte metode de tratament. Chirurgia poate sa nu fie benefica oricarui pacient. Persoanele care sunt in situatia de a lua aceasta decizie, este bine sa se informeze cat mai mult de la medicii si asistentele care lucreaza cu pacienti care au suferit interventii pe colon, si de la alti pacienti.

Poate dieta sa controleze boala Crohn?

Persoanele care sufera de boala Crohn pot avea o scadere in apetit, acest lucru afectand nutritia zilnica necesara pentruo o viata sanatoasa si pentru vindecare. In plus boala Crohn este asociata cu diaree si cu o absorbtie slaba de nutrimente. Nu s-a gasit nici o dieta speciala care sa previna sau sa trateze boala Crohn, dar este foarte important ca persoanele care sufera de aceasta boala, sa urmeze o dieta nutritiva si sa evite mancarurile care provoaca aparitia simptomelor.

Persoanele afectate pot lua suplimente de vitamine numai la recomandarea medicului.

Poate stresul sa agraveze boala Crohn?

Nu exista nici o dovada ca boala Crohn este cauzata de stres. Cu toate acestea, persoanele care sufera de boala Crohn prezinta un stres crescut in viata pentru ca trebuie sa traiasca cu o boala cronica. Unele persoane suferinde au raportat ca boala s-a inrautatit in urma unui eveniment stresant. Pentru persoanele care considera ca este o legatura intre nivelul de stres si agravarea simptomelor, folosirea unor tehnici de relaxare cum ar fi respiratul incet sau odihna suficienta, pot sa ii ajute sa se simta mai bine.

Este sigura sarcina pentru femeile care sufera de boala Crohn?

Cercetarile au aratat ca sarcina si nasterea nu interfereaza cu femeile care sufera de boala Crohn. Chiar si asa, e bine ca femeile care sufera de aceasta boala, sa discute cu medicul inainte de sarcina. Majoritatea copiilor care au mame suferinde de boala Crohn, nu prezinta simptomele bolii. Insa copii care sufera si ei de aceasta boala, sunt mai rau afectati decat adultii, cu o crestere incetinita si o dezvoltarea sexuala intarziata in unele cazuri.

One thought on “Boala Crohn? Ce este boala Crohn si cum se trateaza?

  • FELICITARI! SUNTETI UN SITE FOARTE INTERESANT. IN CONTINUARE, ASTEPT NOI INFORMATII. MULTUMESC!

Comentariile sunt închise.