Hemoroizi

Boala hemoroidala-Cum se trateaza?

BOALA HEMOROIDALA: MEDICAMENTE, INTERVENTIE CHIRURGICALA SAU TRATAMENT FARA OPERATIE?

Hemoroizii (interni) sunt vene care captusesc canalul anal ca niste pernite, asigurand inchiderea etansa a anusului, astfel incat, in conditii normale, nici scaunul diareic, nici flatulenta nu se pot exterioriza involuntar.

Boala hemoroidala apare prin dilatarea progresiva a acestor pernite venoase, datorita unor multipli factori cum ar fi: ereditatea (varice, hernie, hemoroizi la rude de sange, care traduc mostenirea unui tesut elastic mai putin elastic la nivelul peretilor venosi), factorul ocupational (meserii care presupun pozitie sezanda indelungata, ca in cazul soferilor, al functionarilor de birou etc.), constipatia cronica, sarcina si nasterea.

boala-hemoroidala

Toti acesti factori enuntati presupun un drenaj defectuos al sangelui venos care nu se scurge eficient, iar micile pernite se transforma in dilatatii varicoase mari situate in canalul anal, care pot sangera in cazul unui scaun mai dificil sau dupa un episod diareic, alarmand pacientul, care se prezinta speriat la medic.

Sangerarea anala (rectoragia) este, prin urmare, cea mai frecventa manifestare a bolii hemoroidale, alaturi de mancarimi, anus umed, dificultate la defecatie sau chiar durere.

In general, 90% din sangerarile anale sunt datorate hemoroizilor, restul de 10 procente fiind generate de alte cauze, nu neaparat maligne (cancer de colon), ci si benigne (ulceratii anale, rectocolita ulcerohemoragica, polipi anali.)

Iata de ce un examen colonoscopic este neaparat necesar, chiar daca aparent suntem siguri ca hemoroizii, vizibili, sunt cauza sangerarii.

Boala hemoroidala: medicamente, interventie chirurgicala sau tratament fara operatie?

Sa le luam pe rand:

Medicamentele folosite actualmente in boala hemoroidala sunt foarte eficiente, ameliorand simptomatologia intr-un interval scurt de timp, dar TEMPORAR. Este bine sa intelegeti ca hemoroizii, acele varice existente in canalul anal, sunt zilnic, la fiecare scaun, impinsi spre exterior ca un piston intr-un cilindru, ceea ce face ca ei sa se alungeasca treptat si ireversibil, chiar daca nu exista alte simptome, mai ales in cazul pacientilor cu un scaun normal. Prin urmare, hemoroizii nu se vindeca de la sine si nici prin tratament medicamentos, ei continuand sa creasca in dimensiuni si sa evolueze spre stadii mai avansate. Preparatele medicamentoase (unguente, creme, supozitoare) au totusi o mare importanta si sunt pe larg folosite, CA ADJUVANT AL UNEI TERAPII RADICALE.

Interventia chirurgicala clasica, cu toate dezavantajele ei (spitalizare, anestezie, risc operator, dureri greu de suportat o luna dupa interventie), isi are inca indicatiile ei, adica IN STADIILE AVANSATE ALE BOLII HEMOROIDALE, CAND METODELE NEOPERATORII NU MAI SUNT POSIBILE. Iata de ce trebuie sa fiti diagnosticat de un medic care sa stapaneasca ambele metode, si anume sa fie chirurg, si in acelasi timp, sa aiba o experienta suficienta in practicarea metodelor neoperatorii, pentru a putea alege tratamentul cu cele mai bune si sigure rezultate in cazul dumneavoastra. In mod evident, un medic chirurg care nu are o practica si o experienta in tehnicile neoperatorii va va recomanda ce stie el mai bine – operatia clasica, chirurgicala.

Metodele neoperatorii,  sunt consacrate in lumea civilizata de o buna perioada de timp, practicate la foarte multi pacienti, cu eficienta dovedita MAI MARE decat metoda clasica, dar, asa cum spuneam la punctul 2, cu putine contraindicatii, in cazul hemoroizilor neglijati, aflati intr-un stadiu avansat.

Tratamentul nu presupune internare, nici anestezie, nici spitalizare, ci doar mai multe sedinte terapeutice, cand se realizeaza secvential ligatura cu benzi elastice si fototermocoagularea unei mase hemoroidale sau doua pe sedinta. Pacientul revine in clinica pentru o noua sedinta la un interval de 2-3 saptamani, urmand ca in cateva etape (in medie 3-5), sa  fie extirpate toate masele hemoroidale dilatate.

6 comentarii la „Boala hemoroidala-Cum se trateaza?

  • Cel mai bine sa afaci un tratament cum am facut eu la proctomed,si in 2 luni de zile scapi usor de hemoroizi.

  • Am si eu asa ceva si pana azi nu stiam dc,mia fost jena sa merg la doctor pt ca am crezut k sunt singurul,la mn cred k este extern din cate am citit.care ma poate ajuta cu un sfat repede???un nume de medicament ….ceva….va rog mult de tot.email la gigi04chelios@yahoo.com

  • buna! am o bunica cu hemoroizi interni sangeranzi. doctorii au spus ca nu exista nici o salutie, are intestinul gros plin cu hemoroizi . stie cineva o solutie?

  • Daca au zis ca are tot intestinul gros plin cu hemoroizi tare mi-e frica sa nu fie altceva mult mai grav…. Oricum, o colonoscopie ar pune un diagnostic clar. Hemoroizii nu apar in intestinul gros, polipii sunt cei care apar, si de la polipi colonici pana la cancerul de colon mai este un singur pas.

Comentariile sunt închise.